Kanta-Häme

Pälkäneen seurakunta on kaatumassa kopiokoneisiin

 

Fici-Copyn sopimukset ovat ajamassa Pälkäneen seurakunnan pahoihin taloudellisiin vaikeuksiin. Seurakunta on kirjannut tilinpäätökseensä yli 724 000 euron riidanalaiset vastuut kopiokoneista. Ne vastaavat kutakuinkin seurakunnan vuoden palkkamenoja. Palkat taas ovat lähes 60 prosenttia seurakunnan verotuloista.
 
Pälkäneen seurakunta on hankkinut kopiokoneita rahoitusyhtiön kautta. Fici-Copyn saatavat on siis siirretty rahoitusyhtiölle. Pisimmät rahoitussopimukset yltävät vuoteen 2016.
 
Seurakunta on korottanut kirkollisveroprosenttia ja myynyt omaisuuttaan. Pälkäneen kunnalta on haettu vapautusta kiinteistöveroista. Luottamuselimissä on vaadittu talouden tasapainottamista muun muassa luopumalla osasta toimipaikkoja. Kopiokoneita ei ole kuitenkaan vielä edes maksettu.
 
– Tämä hämminki ei vielä näy kirjanpidossa, vt. talouspäällikkö Kristel Muru-Tanila sanoo.
 
Pälkäneen seurakunnan talouspäällikkö erosi, kun vastuut kopiokonesopimuksista tulivat esille seurakunnassa. Hänen tilalleen valittu Muru-Tanila kertoo, ettei seurakunnassa tiedetä, kuinka paljon ylihintaa kopiokoneista maksetaan.
 
– Emme tiedä, mikä on oikea hinta. Ongelma on, että vanhat sopimukset ovat jääneet voimaan.
Fici-Copyn sopimuksilla asiakas on maksanut kustakin kopiosta jopa 1 euron. Edullisissa kopiokonesopimuksissa kopion hinnaksi jää 1 sentti.
 
– Meidän tapauksessamme hintoja ei ole sidottu kopioiden määrään. Me emme tiedä, kuinka paljon meillä otetaan kopioita. Käsitys on, että maksamme ylihintaa.
 
Talouspäällikkö Muru-Tanila sanoo, että seurakunta on esittänyt korvausvaatimuksen. Hän ei tiedä, millainen vaatimus on ja miten se on tehty. Seurakunta on palkannut asianajajan hoitamaan korvausasiaa.
 
 
Tutkimus venyy
Fici-Copyn kohta kaksi vuotta jatkunut poliisitutkinta venyy. Yhtiön asiakkailla hämminki kasvaa. Eräät valmistelevat omia vahingonkorvaushakemuksia.
 
– Varovainen arvio on, että jos kaikki menee hyvin, tutkinta valmistuu vuoden kuluttua, Kanta-Hämeen talousrikosyksikön komisario Juha Uotila sanoo.
 
 
Lue lisää Fici-Copyn tutkinnan etenemisestä perjantain Hämeen Sanomista.

Päivän lehti

8.4.2020