Kanta-Häme

Palkinto intohimoisesta eläinsuojelusta

Lumipalloefekti. Sillä sanalla somerolainen Piia Anttonen kuvailee vajaan kahden vuoden aikana tapahtunutta.

Marraskuussa 2012 Anttonen päätti perustaa Savikonkulmalle eläinten turva- ja vanhainkodin. Kirkkaimpana ajatuksena oli tarjota loppuelämän koti sellaisille tuotanto- ja muille maatilaeläimille, joita muussa tapauksessa uhkaisi lopettaminen. Nyt eläimiä asuu Tuulispäässä liki 50. Viimeisin tilalle muuttanut asukki on kahdeksan viikon ikäinen Lauri-vasikka.

Perjantaina Anttonen pokkasi vuoden Eläinsuojeluteko-palkinnon. Palkinto myönnettiin viidennen kerran sellaiselle taholle, joka on toiminnallaan tuonut esiin epäkohtia eläinten oloissa tai edistänyt merkittävällä tavalla eläinten hyvinvointia. Palkinnon myöntää Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto SEY.

Eläinsuojelua ja tietoa

Anttonen ei ota läheskään kaikkea tunnustusta omiin nimiinsä.

– Kiitos kuuluu vapaaehtoistyöntekijöille ja muille meitä tukeneille. On heidän ansiotaan, että Tuulispää voi ylipäänsä toimia. Tuntuu todella hyvältä, että tälle työlle annetaan tunnustusta.

Palkintojen tai titteleiden toivossa eivät Anttonen tai muut Tuulispään taustajoukot työtänsä tee. Taustalla on vahva ideologia ekologisesta elämäntavasta ja eläinten oikeudesta elämään, joka ei perustu riistoon.

Konkreettisen eläinsuojelun lisäksi Tuulispään tavoitteena on jakaa tietoa eläinsuojeluun ja eläinten oikeuksiin liittyvissä asioissa.

– Sitä tarkoitusta palkinto palvelee oikein hyvin. Saamme medianäkyvyyttä, mikä taas edesauttaa eläinasioiden nousemista puheenaiheeksi, Anttonen toteaa.

Suunnitelmissa eläinsuojelumuseo

Tuulispään kaksi ensimmäistä toimintavuotta ovat olleet vauhdikkaat paitsi eläinmäärän, myös muun toiminnan kehittämisen suhteen. Menneenä kesänä Tuulispään ovet avattiin yleisölle lähes joka sunnuntai.

– Meillä kävi todella paljon väkeä, vaikka avoimista ovista kerrottiin vain sosiaalisessa mediassa. Oli hyvä, ettei ihmisiä käynyt enempää, koska kesä oli itsellenikin harjoittelua ja opettelua. Sen olen kyllä huomannut, että Tuulispään kaltaiselle paikalle on ollut tilausta.

Toukokuussa Tuulispään taustalle perustettiin yhdistys. Anttonen asetti jäsenhankintaan vaatimattomat tavoitteet.

– Ajattelin, että jos ensimmäisenä vuonna saisi parikymmentä jäsentä – tuttuja ja sukulaisia lähinnä. Tähän mennessä yhdistykseen on liittynyt 160 ihmistä.

Lähitulevaisuuden tavoitteena on Tuulispään perustoiminnan ja talouden vakiinnuttaminen. Sen jälkeen on aika uusien ideoiden toteuttamiselle.

Suunnitelmissa on muun muassa eläinsuojelumuseon ja vegaanikahvilan avaaminen.

– Ideoista ja suunnitelmista ei tosiaankaan ole pulaa. On hienoa, että osa vapaaehtoisista on jo vakituisia kävijöitä. Minun ei tarvitse opettaa kaikkea alusta ja näin aikaani vapautuu muihin hommiin. Tietokoneella tulee vietettyä koko ajan enemmän aikaa. (HäSa)