Kanta-Häme

Pallo ja elämä haltuun

Rastilla numero yhdeksän neljä miestä sovittaa kukin vuorollaan jalkapallon reisiensä väliin.

Kun pallo on tukevasti paikoillaan, miehet hyppivät tasajalkaa mutkitellen jonoon asetettujen, muovisten kartioiden välistä.

Käännöspaikalla on oltava tarkkana. Siellä nimittäin on minikokoinen aitajuoksueste, jonka yli on hypättävä rimaa pudottamatta.

– Farkut olisivat tässä lajissa paremmat, nämä verkkarit ovat niin liukkaat, helsinkiläinen Panu Kujo sanoo ja hypistelee housujensa kangasta.

Kalkkiviivalla seisoo Hämeen klubitalon johtaja Matti Jurvanen, sormi valmiina painamaan ajanottokellon nappia. Lopuksi joukkueen jäsenten ajat lasketaan yhteen. Pienin lukema voittaa, sillä tässä lajissa nopeus on valttia.

Klubi on kaikille

Yhteensä 18 joukkuetta ja lähes 300 klubitalolaista ympäri Suomea kilpaili Aulangon ulkoilumajalla eilen keskiviikkona.

Kyseessä on vuotuinen tapahtuma, jonka tarkoituksena on paitsi rehti, urheilullinen kilpailu, myös henkinen virkistyminen.

Klubitalotoiminta on kansalaislähtöistä, matalan kynnyksen toimintaa kaikille terveysalan asiakkaille.

Matti Jurvasen mukaan oleellinen ero muihin terveyspalveluihin on se, että jäsen itse voi vaikuttaa tarjolla olevien palveluiden sisältöön. Tarkoituksena on edetä jäsenet edellä -periaatteella, jolloin jokaisella on mahdollisuus osallistua päätöksentekoon ja suunnitteluun.

Harvempi haluaa tulla määritellyksi mielenterveyskuntoutujaksi. Matti Jurvanen korostaakin, ettei asiakasryhmää haluta määritellä liian tarkasti.

– Meistä mielenterveyskuntoutuja on käsitteenä lokeroiva, joskus jopa karkottava. Haluamme, että toimintaamme on helppo tulla mukaan myös jatkossa, taustasta riippumatta. Lähetteitä tai diagnooseja ei tarvita, ainoastaan kiinnostusta oman elämän hallintaan.

Voimaa yhteisöllisyydestä

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Sari Rautio muistutti tervetuliaispuheessaan mielenterveyden ja liikunnan kuuluvan tiiviisti yhteen.

– Nauttikaa urheilusta, musiikista ja ihmisistä, ja ottakaa tavoitteeksi tutustua ainakin yhteen uuteen ystävään.

Viiden vuoden ajan Itä-Helsingin klubitalolla työskennelleen Jaana Hotin mielestä parasta toiminnassa on juuri yhteisöllisyys.

Monelle klubilaiselle urheilukilpailut ovat kuin lomamatka. Matkaa Aulangolle oli Helsingissä suunniteltu päiväkausia etukäteen.

– Täällä kaikki tervehtivät toisiaan ja juttelevat yhdessä vapautuneesti. Klubitalo koetaan turvalliseksi yhteisöksi, jossa kaikki saavat olla juuri sellaisia kuin ovat. (HäSa)

Menot