Kanta-Häme Hämeenlinna

Pallottelu Pullerin kentän talvikäytöllä jatkuu – Auki pitäminen on taas tyssäämässä

Maanantain kaupunginhallitukselle esitetään, ettei ympärivuotiseen käyttöön mentäisi. Kaupunginhallituksen enemmistö on allekirjoittanut aloitteen käyttöajan pidentämisestä.
Kuusi vuotta sitten avattu Pullerin tekonurmikenttä maksoi 685000 euroa.Valtuuston investointipäätöksen ehto oli, että kentän kulut pitää kattaa kenttämaksuilla. Arkistokuva: Samuli Virtanen

Pullerin lämmitetyn tekonurmikentän saaminen toivottuun ympärivuotiseen käyttöön ei ole vieläkään varmaa, vaikka sivistys- ja hyvinvointilautakunta siitä viime viikolla päättikin.

Kentän aukipitäminen läpi talven ei sisälly apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo ehdotukseen ensi maanantaina kokoontuvalle kaupunginhallitukselle.

Aukiolon pidennystä eivät esittäneet myöskään lautakunnalle asian valmistelleet liikuntapäällikkö Päivi Joenmäki ja liikuntahalliyhtiön toimitusjohtaja Tuire Pöyhiä.

Lautakunta kuitenkin päätti, että yhtiön ja kaupungin väliseen sopimukseen ”esitetään muutos yhtiön tekemään sulkemispäätökseen” ja että kustannukset katetaan yhtiön sisältä.

Isosuo: ”Lautakunta käveli yhtiön hallituksen yli”

Vaikka lautakunnan päätöksessä on sana ”esitetään”, Isosuo katsoo, että lautakunta käveli päätöksellään yhtiön hallituksen päätöksen yli. Hallitus päätti jo viime maaliskuussa, että taloudellisista syistä kenttä suljetaan joulukuun puolivälistä ensi helmikuun loppuun.

– Yhtiön hallituksen sulkemispäätöstä ei voi lautakunta kumota, jos se ei myös päätä rahoittaa päätöksestä koituvat kustannukset.Se on kuitenkin sopimuksessa sovittava, Isosuo sanoo.

Esityslistassa Isosuo kirjoittaa, ettei lautakunnalla ”ole laillista eikä yksipuolista oikeutta päättää asiasta, joka liittyy yhtiön toimintaan ja talouteen. Yhtiön hallitus vastaa yhtiön operatiivisesta johtamisesta ja on vastuussa yhtiön taloudesta.”

Hän myös ehdottaa kaupunginhallituksen toteavan, ettei ”vapaa-ajan palveluiden lisääminen ole tarkoituksenmukaista kaupungin taloudellisessa tilanteessa”, kun kaupungin talouden tasapainottamisohjelman valmistelukaan ei käytännössä ole alkanut.

Kaupungihallituksen kuusi jäsentä oli aloitteen takana

Ei ole kuitenkaan ollenkaan varmaa, että kaupunginhallitus maanantaina päättää torpata aikeet lämmityskentän käytöstä sydäntalvellakin.

Kaupunginhallituksen niukka enemmistö, eli 11 jäsenestä kuusi, nimittäin allekirjoitti viime toukokuussa Piia Olkinuoran (sd.)tekemän valtuustoaloitteen. Kaikkiaan allekirjoittajia oli 33, kaikista puolueista.

Myös kaupunginhallituksen varajäsenistä kuusi on allekirjoittanut aloitteen.

Lasten ja nuorten alemmat hinnat ovat toteutumassa

Joka tapauksessa Joenmäki ja Pöyhiä vielä neuvottelevat sopimuksesta, minkä jälkeen se palaa lautakuntaan.

Lautakunnalla on oikeus hyväksyä sopimus, eivätkä kaupungihallitus ja -valtuusto sitä enää käsittele.

Varmalta näyttää, että aloitteen toinen osa, tekonurmikentän hinnoittelun muutos, toteutuu.

Isosuokin esittää kaupunginhallitukselle, että alle 20-vuotiailta nuorilta ja lapsilta perittävät hinnat ovat myös lämmitysaikana ”selkeästi aikuisten hintaa halvemmat”. Tuo oli myös lautakunnan tahto.

Lue myös: Pullerin tekonurmi pysyykin auki läpi talven? – Lautakunta äänesti kentän lämmityksen puolesta (21.11.2019)

Lue myös: Pullerin tekonurmikenttä suljetaan ensi sydäntalveksi – Päätös aiheuttaa HJS:lle suuria logistisia haasteita (10.4.2019)