Kanta-Häme

Palmian kylmäaterioiden tilalle etsitään vaihtoehtoja

Kaupunki irtisanoo sopimuksen.
Palveluasiantuntija Minna Peltonen esitteli Menumat- ateriapalvelulaitetta muutama vuosi sitten Goodmanissa.

Kotiin kuljetettavien kylmien aterioiden sopimus Palmian kanssa irtisanotaan piakkoin. Käytännössä muutos tapahtuu vasta ensi vuoden tammikuussa.

Palmia on toimittanut pääosin iäkkäille ihmisille kylmiä aterioita kotiin. Yhtiö peri sopimuksen Tekmeltä ostettuaan sen osakekannan.

Parhaimmillaan kotiateriapalvelua käytti 500 asiakasta, mutta nyt palvelun piirissä on vajaat sata asiakasta.

 

Kotiaterioille etsitään vaihtoehtoa, koska asiakkaiden vähentyessä kustannukset nousevat. Kotiateriapalvelu myös työllistää runsaasti palveluneuvojia.

– Ei ole sähköistä tilausjärjestelmää, vaan asiakkaat tilaavat palveluneuvojien kautta, millaisia aterioita ja kuinka monta he kulloinkin haluavat, tulosaluejohtaja Leena Harjula kertoo.

Myös laskutus työllistää kaupungin työntekijöitä.

 

Asiakkaat ovat vähentyneet, koska nykyään on runsaasti yksityistä tarjontaa. Lisäksi kauppojen valmisateriavalikoimat kasvavat koko ajan.

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti irtisanoa Palmian sopimuksen siten, että palvelu päättyy ensi tammikuun lopussa.

Sitä ennen jokaisen nykyisen asiakkaan kanssa käydään läpi vaihtoehtoiset mahdollisuudet tilata aterioita.

– Keneltäkään ei vain katkaista palvelua, vaan jokaisen kanssa etsitään sopiva korvaava vaihtoehto, Harjula lupaa.

 

Yhtenä vaihtoehtona on jälleen noussut esille Menumat-palvelu.

Se on ikään kuin puhuva uuni ja pakastin, jonne toimitetaan asiakkaan tilauksen mukaan ateriat noin viikoksi. Menumat neuvoo asiakasta aterian lämmityksessä.

Yhtenä vaihtoehtona on, että asiakas tekee suoraan sopimuksen tästä palvelusta, jolloin välissä ei tarvita kaupungin palveluneuvojia. Yhtiö on Harjulan mukaan luvannut toimittaa aterioita kantakaupungin ohella myös muualle Hämeenlinnaan. Menumatin ateriat ovat keskimäärin samoissa hinnoissa kuin Palmiankin.

Nyt asiakas maksaa pääosan kylmäaterioiden kustannuksista, mutta osa kuljetuksesta ja muista teknisistä kustannuksista jää kaupungille. HÄSA

Päivän lehti

21.1.2020