Kanta-Häme

Paloaseman rakentaminen alkaa syksyllä Turengissa

Janakkalan uuden paloaseman suunnittelu on alkanut. Kunnanhallitus päätti maanantaina, että leasing-rahoittajaksi valitaan Kuntarahoitus oyj. Sen tarjous vastasi kaikilta osiltaan tarjouspyyntöä.

Kunta oli pyytänyt tarjousta 6,2 miljoonan euron rahoittamisesta kuudelta rahalaitokselta, joista kolme jätti tarjouksen.

Kunnan talous- ja hallintojohtaja Jenni Jokela sanoo, että kyse on rahoitusmallista, jossa paloaseman rakentaminen ei näy kunnan taseessa eikä siten myöskään lainakannassa.

– Kuntarahoitus toimii rahoittajana kahdenkymmenen vuoden ajan. Siten katsotaan, haluaako kunta lunastaa kiinteistön itselleen vai etsitäänkö sille uusi omistaja.

Paloaseman rakennuttaminen näkyy sen valmistuttua kunnan käyttötalousmenoissa arviolta noin 60 000 euron vuosittaisina kuluina. Toisaalta kunta saa nämä menot pelastuslautakunnalta vuokratuloina.

Valtuusto hyväksyi tällaisen rahoituskuvion helmikuussa, samalla kun se päätti hankesuunnitelmasta. Leasing-rahoitus mainitaan myös kunnan tämän vuoden talousarviossa.

Paloasema rakennetaan Rastikankaan yritysalueelle Turengintien varrelle. Sen osoitteeksi tulee Rastimaa 3.

Turengintielle paloasemalta tulee vain hälytysliittymä.

– Muu liikenne, kuten asiointi- ja henkilökuntaliikenne kulkee Rastikankaantien liittymän kautta, kertoo kunnan kiinteistöpäällikkö Juha Härkönen.

Turengintien varteen tulee liittymän lähelle varoitusvalot. Liittymään tulee myös portti tai puomi, joka estää muun kuin hälytysajoneuvojen liikkumisen.

Härkönen on mukana paloasemaa suunnittelevassa työryhmässä.

– Aloitimme suunnittelun hieman varaslähtönä, mutta luvan kanssa. Pari suunnittelukokousta on jo pidetty, Härkönen kertoo.

Paloaseman pääsuunnittelijaksi on valittu Arkkitehtitoimisto Anna-Maija Kaihari Tampereelta.

Rakentajien valinta menee Härkösen mukaan alkusyksyyn.

– Saamme urakkalaskenta-asiakirjat valmiiksi kesäkuun loppuun mennessä, joten kilpailuttaminen menee elo-syyskuulle. Urakoitsijat valitaan heti sen jälkeen.

Itse rakentaminen alkanee lokakuussa, ja valmista pitäisi olla marras-joulukuussa 2017. Tällöin Janakkalan palokunta pääsisi muuttamaan uusiin tiloihin vuoden 2018 alussa.

Paloaseman koko varastotiloineen on 2 900 neliötä. Asema sisältää toimisto- ja päivystystilat, henkilöstötilat lepotiloineen, ajoneuvojen tilat ja niiden huoltotilat sekä varusteiden huoltotilat.

Alueelle sijoitetaan myös pieni harjoitusalue ja harjoitustorni.

– Paloasemasta tulee hieman pienempi kuin melko äskettäin valmistuneesta Riihimäen paloasemasta, Härkönen vertailee.

Janakkalan uutta paloasemaa on mietitty jo pitkään. Pelastuslaitos teki tarveselvityksen vuonna 2012. Niistä päivistä huonetilaohjelma on supistunut, sillä Janakkalan puolivakinaiset palomiehet ovat sittemmin siirtyneet Janakkalan paloasemalta alueen sopimuspalokuntiin. HäSa

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic