Kanta-Häme

Palomiehet haluavat 55 vuoden eläkeiän – "Yhteiskunnalta pitää löytyä tähän rohkeutta"

Palomiesten eläkeikä on laskettava 55 vuoteen, vaatii Suomen Palomiesliiton (SPAL) puheenjohtaja Kim Nikula.

– Yhteiskunnalta pitää löytyä tähän rohkeutta siitä huolimatta, että moni muukin ammattiryhmä alkaisi sen jälkeen vaatia samaa.

Vaatimus perustuu siihen, että yleiseen vanhuuseläkeikään asti jatkaminen on suurelle osalle palomiehistä joka tapauksessa utopiaa. Eläkeiän noustessa ero repeää entisestään.

2000-luvulla eläkkeelle jääneistä palomiehistä peräti 40 prosenttia on jäänyt työkyvyttömyyseläkkeelle, keskimäärin jo 51,5 vuoden iässä.

– Tämä ei ole terve tilanne ja käy myös kalliiksi yhteiskunnalle, Nikula sanoo.

Palomiesten työkyvyttömyyseläkkeiden yleisimmät syyt ovat tuki- ja liikuntaelinsairaudet, mielenterveysongelmat sekä verenkiertoelinten sairaudet.

 

Palomiehen on oltava riittävässä kunnossa pystyäkseen savusukeltamaan. Kunto testataan vuosittain.

Alan perusongelma on, etteivät pelastuslaitokset pysty millään keksimään kaikille savusukelluskelpoisuutensa menettäneille uusia kevyempiä töitä, esimerkiksi valvomo- tai huoltotehtäviä. Se olisi taloudellisestikin mahdotonta, sillä sammutus- ja pelastustehtäviin on pestattava riittävästi uutta väkeä lähtijöiden tilalle.

– Esimerkiksi uusi työuraeläke ei vastaa pelastustoimen problematiikkaan, koska tällä alalla jäädään eläkkeelle todellisuudessa jo huomattavasti aikaisemmin, Nikula huomauttaa.

Nikulan mukaan tilanne on edelleen vaikeutumassa, sillä porrastuksen vuoksi vasta osa palomiehistä on yleisen vanhuuseläkeiän piirissä ja loput alemman ammatillisen eläkeiän piirissä. Ne vaihtelevat 55 vuodesta ylöspäin.

Samaan aikaan normaali vanhuuseläkeikä nostetaan ensin asteittain 65 vuoteen ja sen jälkeen vielä ylemmäs.

 

Palomies Petri Välkkynen Kanta-Hämeen pelastuslaitokselta yhtyy liittonsa vaatimukseen 55 vuoden eläkeiästä.

– Kuulostaahan se alhaiselta, mutta tämä on raskasta hommaa. Vaikka olen itse ainakin omasta mielestäni hyväkuntoinen, huomaan silti, että savusukellus käy vuosi vuodelta hiukan raskaammaksi.

Kilpavoimailijana tunnettu Välkkynen, 45, arvioi pystyvänsä itsekin tekemään savusukellusta vaadittavalla tasolla enää kymmenkunta vuotta eli juuri 55-vuotiaaksi. Viralliseen eläkeikään on kuitenkin näillä näkymin vielä 21 vuotta.

Savusukelluskelpoisuuden voi toki menettää aiemminkin jonkin vakavan loukkaantumisen tai sairastumisen myötä.

 

Väliinputoajaksi jäävien palomiesten pitäisi pystyä itse vaihtamaan alaa siinä vaiheessa, kun savusukellus ei enää luonnistu eikä pelastuslaitokselta irtoa muita tehtäviä. Osa tekeekin näin.

Välkkynen aikoo olla palomiehenä niin pitkään kuin pystyy ja tehdä sen jälkeen jotain muuta, esimerkiksi ryhtyä yksityisyrittäjäksi.

Kanta-Hämeen pelastuslaitoksella on meneillään projekti, jossa ikääntyviä palomiehiä koulutetaan kevyempiin tehtäviin.

– Tämä on vaikea kysymys, koska tulevaisuudessa kaikille ei millään riitä hommia, Välkkynen toteaa.

Hän kannustaa kaikkia pitämään yllä työkykyään aktiivisella kuntoilulla ja terveellisellä ruokavaliolla.

– Liikkumisen pitäisi olla elämäntapa. Myös henkinen kunto on tärkeää.

Savusukeltamisen kannalta tärkeintä on hengityksen ja verenkierron toiminta, Välkkynen kertoo.

– Se on kaiken perusta, eli kannattaa esimerkiksi juosta ja hiihtää paljon. Lihakset ovat hyvä plussa, mutta liiallisista lihaksista voi olla savusukelluksessa jopa haittaa.

 

SPAL:n Kim Nikulan mielestä pelkkä eläkeiän laskeminen ei riitä.

– Sen lisäksi pitäisi kehittää koulutusjärjestelmää ja antaa pelastuslaitoksille lisää resursseja uudenlaisten työurapolkujen kehittämiseen, hän esittää.

– Sisäministeriön on otettava johtovastuu ja asetettava tälle asialle joku vastuuhenkilö, joka ottaa kokonaisuuden haltuun valtakunnallisesti. Meillä on 22 erilaista pelastuslaitosta, joista jokaisella on oma politiikkansa ja omat toimintamallinsa. Se ei ole kestävällä pohjalla.

Tällä hetkellä jotkut pelastuslaitokset pystyvät tarjoamaan ikääntyville palomiehille monenlaisia urapolkuja, toiset eivät mitään.

 

1980-luvun lopulla palomiesten eläkeikä oli 55 vuotta. Sen jälkeen sitä on nostettu portaittain ylöspäin, ja nykyään se on virallisesti sama kuin muillakin suomalaisilla.

Tänä vuonna vanhuuseläkkeelle jäädään 63 vuoden ja 3 kuukauden iässä. Eläkeikä nousee asteittain 65:een.

Työkyvyttömyyseläkkeet ovat Suomessa tällä vuosikymmenellä vähentyneet. HäSa

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic