fbpx
Kanta-Häme

Palomiehet ovat saamassa ison korvauspotin

Kunnille uhkaa langeta 50 miljoonan ylimääräinen lasku, kun palomiehet lähtevät vaatimaan korvauksia saamatta jääneistä varallaoloajan palkoistaan.

Kysymys on vapaamuotoisesta varallaolosta, jolta pitää hälytyksen tullessa viidessä minuutissa ehtiä palolaitokselle. Varallaolosta maksetaan 30 prosenttia normaalipalkasta.

– Korkein oikeus on keväällä linjannut, että viiden minuutin varallaolovaatimus on kohtuuton ja kuormittaa työntekijää siinä määrin, että käytännössä on kysymys työajasta, kertoo Palomiesliiton järjestön johtaja Kim Nikula.

Jo nyt Nikula tietää osan palomiehistä vaativan oikeusteitse työnantajalta saataviaan vuosilta 2013, 2014 ja 2015. Korkeimman oikeuden päätöstä ei voida suoraan pitää mallina korvauksien maksamiseen, vaan jokainen tapaus on harkittava erikseen.

– Välimatkat, varallaoloaika ja yleensä olosuhteet vaihtelevat. Toisaalta jokainen työnantaja voi halutessaan lähteä neuvottelemaan korvauksista ilman pitkällistä oikeudenkäyntiprosessia, Nikula sanoo.

Varallaoloa käytetään erityisesti ruuhka-Suomen ulkopuolella seuduilla, joilla väkeä asuu harvassa ja hälytyksiä tulee harvakseltaan.

Paloasemia ei pidetä miehitettynä ympäri vuorokauden vaan palomiehet päivystävät vapaa-ajallaan joko kotona tai asumalla jopa paloasemalla.

Keskimäärin varallaolosta on maksettu korvausta 500 euroa kuukaudessa henkilöä kohden.

Kun työnantajalle tulossa olevaa kokonaislaskua karkeasti arvioidaan, Kim Nikula laskee Palomiesliiton lähes 300 jäsenen korvausten nousevan 20–30 miljoonaan euroon. Tämän lisäksi sopimuspalokuntien henkilöstön vaatimukset voivat nousta 20 miljoonaan euroon.

– Varallaolojärjestelmän tilalle pitäisi neuvotella työ- ja virkaehtosopimukseen perustuva vaihtoehto. Palomiesliitto on jo viitisen vuotta kehottanut pelastuslaitoksia ja Kunnallista työmarkkinajärjestöä neuvottelemaan, mutta tahtoa ei ole löytynyt, Kim Nikula toteaa.

Pelastuslaitoksilla on mahdollisuus paikallisten sopimusten tekemiseen sekä palomiesten että sopimuspalokuntalaisten kanssa.

– Työnantaja voi myös neuvotella varallaolokorvauksen suuruudesta. Sen ei tarvitse välttämättä olla 100 prosenttia palkasta vaan jotakin 30-100 prosentin väliltä. Joka tapauksessa neuvotteluratkaisu tulee käräjöintiä halvemmaksi.

Palo- ja pelastustoiminta ei vaarannu, vaikka varallaolojärjestelmästä kiistellään tai sille luodaan työaikajärjestelyin korvaavia järjestelmiä. HÄSA

Menot