Kanta-Häme

Palvelu pelaa, vaikka vasta velvoitettiin

Lapsiperheille suunnattu kotipalvelu on ehtinyt vakiintua Hämeenlinnan ja lähikuntien palveluvalikoimaan jo hyvissä ajoin ennen kuin laki määräsi kunnat palvelua järjestämään.

Kotipalvelusta luovuttiin 1990-luvun säästötalkoissa. Hämeenlinna palautti palvelun valikoimaansa jo vuonna 2009 ensimmäisten kuntien joukossa Suomessa.

Janakkala seurasi peräsi vuonna 2010 ja Hattula vuonna 2011.

Kun kotipalvelu viime vuoden alussa muuttui Hämeenlinnassa maksuttomaksi, kääntyi kysyntä hienoiseen kasvuun loppuvuotta kohti. Syksyllä asiakkaana oli kaikkiaan noin 80 kotitaloutta, kun vielä alkuvuodesta asiakasperheitä oli noin 60.

Vs. johtava perhetyöntekijä Sari Koivukangas kertoo määrään vakiintuneen nyt syksyn tasolle.

– Perheisiin kantautui viesti, että palvelu on ilmaista. Mediassa on ollut myös paljon tietoa siitä, että kuntien pitää kotipalvelua järjestää. Tammikuussa mietimme, että tuleeko yhteydenottoja enemmän kuin mihin pystymme vastaamaan, mutta näin ei käynyt.

Lapsiperheiden kotipalvelu pyörii Hämeenlinnassa kuuden työntekijän voimin. Toistaiseksi määrä on riittänyt, vaikka kalenterit tuppaavatkin täyttymään nopeasti. Avun saa tavallisesti viikon sisällä yhteydenotosta.

– Hämeenlinnassa on hyvä tilanne, ja apua annetaan silloin, kun kriteerit täyttyvät. Yhteiskunta ei tietenkään voi kaikkeen vastata, joten palvelun tarve pitää tarkoin arvioida yhdessä perheen kanssa, Koivukangas muistuttaa.

Lapsiperheiden kotipalvelu on matalan kynnyksen palvelua, eikä lastensuojelun asiakkuutta tarvita.

Hämeenlinnassa asiakkuus kestää pääsääntöisesti parisen kuukautta, harvoin suhde on venynyt puoleen vuoteen.

Janakkalassa, missä kotipalvelulla on ollut asiakasperheitä vuosittain 16–25, asiakassuhteet ovat tupanneet toisinaan venähtämään.

– Joissakin perheissä hoitosuhteet kestävät yli vuoden. Tavoitteena on kuitenkin tarjota mahdollisimman monelle apua kriisitilanteeseen. Kahdella työntekijällä taas ei kovin monta perhettä pysty hoitamaan, jos hoitosuhteet pitkittyvät, kotihoidon ohjaaja Riitta-Liisa Stolt sanoo.

Stolt kertookin, että Janakkalassa ollaan vielä odottavalla kannalla. Sen lisäksi, että kunnassa seurataan asiakasmäärien kehittymistä, odotetaan, josko lain soveltamisesta ja kotipalvelun määräajoista tulisi vielä tarkempaa ohjeistusta.

Hattulassa lapsiperheiden kotipalvelu on siirtymässä elokuun alusta varhaiskasvatuksen alaisuudesta sosiaalipuolen palveluksi.

Palvelua on Hattulassa pyöritetty kahden työntekijän turvin, mikä on riittänyt vastaamaan kysyntään. Kiistatonta hyötyä palvelusta on ollut.

– Lastensuojelua tarvitsevien perheiden määrä on vähentynyt ja niiden perheiden osuus on lisääntynyt, jotka eivät ole lastensuojelun avohuollon tuen tarpeessa, kotipalvelun ohjaaja Erja Tammi kertoo.

– Palvelu on tavoittanut niitä perheitä, jotka tarvitsevat tilapäistä tai vähän säännöllisempää apua arjen tukemiseen, hän jatkaa. HäSa

Päivän lehti

5.4.2020