Kanta-Häme

Palvelukeskusten valmistelu alkumetreillä

Valtiovarainministeriö ja sosiaali- ja terveysministeriö ovat hiljattain aloittaneet aluehallinnon uudistukseen liittyen neljän valtakunnallisen palvelukeskuksen perustamisen valmistelut.

Tukipalveluja tuottavien palvelukeskusten tehtävänä on tarjota maakunnille niiden oman toiminnan tueksi tehokkaat, asiantuntevat yhteistyön ja yhteisten tukipalveluiden työvälineet.

Perustettavien palvelukeskusten työsarkoina ovat yhteishankinnat, toimitila- ja kiinteistöhallinnon palvelut, talous- ja henkilöstöhallinnon palvelut sekä ICT-palvelut.

Valtio vastaa palvelukeskusten perustamisesta, mutta maakuntien toiminnan alkaessa vuoden 2019 alussa ne siirtyvät maakuntien omistukseen.

Hämeenlinnan apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo kertoo, että Hämeenlinna on tietenkin kiinnostunut siitä, voisiko joku näistä palvelukeskuksista tai niiden osista sijoittua Hämeenlinnaan.

– Luonnollisesti seuraamme valmistelujen etenemistä ja mietimme, miten voisimme palvelukeskusten sijoittamisessa pärjätä.

Tässä vaiheessa kovin moni asia on kuitenkin vielä avoinna. Isosuo esimerkiksi epäilee, onko ensinnäkään niin, että palvelukeskukset toimisivat vain yhdessä paikassa vai toimivatko ne useassa paikassa hajautetusti.

– On vaikea kuvitella, että jokin palvelukeskus toimisi vain yhdellä paikkakunnalla.

Isosuon arvion mukaan palvelukeskusten käynnistämiseen tarvitaan väistämättä myös siirtymäaikaa, sillä kaikkea ei saada valmiiksi vuoden 2019 alkuun mennessä.

Esimerkiksi henkilöstöhallinnon palveluille riittää haasteita, sillä maakuntauudistuksen yhteydessä 220 000 ihmistä vaihtaa työnantajaa kunnista maakuntiin.

Isosuo muistuttaa, että palvelukeskukset ovat osa isoa lakipakettia, joka on parhaillaan lausuntokierroksella. Lausuntojen antamisen jälkeen on mahdollista, että myös niiden suhteen tehdään vielä muutoksia. HäSa

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic