Kanta-Häme

Palvelukodin jäähdytyslaite vioittui helteillä

Hämeenlinnan Voutilakeskuksessa vanhukset joutuivat olemaan kuumissaan, kun jäähdytyslaite meni epäkuntoon helteiden aikaan viime viikolla. Vika saatiin korjattua palvelukodissa maanantaina.

– Selvisimme erillisillä irtotuulettimilla. Kyllä vanhukset pärjäsivät, yleisesti ottaen pidetään enemmän lämpöisestä kuin vetoisasta, Voutilakeskuksen palveluyksikön esimies Hannele Helminen kertoo.

Enemmän laitevika häiritsi henkilöstöä ja vierailijoita.

Jäähdytykseen käytettävä vehje on osa laitekokonaisuutta, jossa päälaitteena on vedenjäähdytyskone. Tämän takia vika vaikutti useilla osastoilla.

Käytössä vain osan vuodesta

Linnan Tilapalvelut vastaa muun muassa kaupungin kiinteistöpalveluista, ja käyttää kiinteistöhuollossa muun muassa Tekme-kiinteistöhuoltoyhtiötä.

– Ongelma on sellainen, että jäähdytyslaitteet ovat vain tietyn ajan vuodesta käytössä. Vaikka niihin tehdään vuosihuolto, pitkä seisokki voi aiheuttaa tällaista, Tekmen valvomotoiminnan palveluesimies Hannu Uutela kertoo.

Kone joutuu käymään kovilla kierroksilla lähellä maksimitehoa viime viikon kaltaisilla helteillä.

– Eiväthän nekään ole ihan maksimihelteisiin suunniteltuja, Uutela sanoo.

Kun lämpötila kipuaa 28 asteeseen ja siitä ylöspäin, koneet käyvät usein tehoonsa nähden kovilla. Kyseessä ei siis ole helteillä kovin harvinainen tilanne.

Kun vika huomattiin, Tekmen käyttämän alihankkijayrityksen huoltomies kävi paikan päällä tarkistamassa vian laadun ja tilasi tarvittavan varaosan.

Joskus varaosia joutuu tilaamaan muualta Suomesta tai jopa ulkomailta sen mukaan, minkä mallinen ja mitä vuosimallia kone on.

Uutela ei osannut sanoa, mikä varaosa oli kyseessä tai mistä se tilattiin. (HäSa)

Päivän lehti

23.9.2020

Fingerpori

comic