fbpx
Kanta-Häme

Palveluseteli ei vielä saanut valtuustolta rahaa

Palvelusetelin käyttöönotto ei todellakaan ole Hämeenlinnan varhaiskasvatuksessa läpihuutojuttu. Asiaa on vatvottu vuodesta 2012 alkaen ja jälleen lopullinen rahoituspäätös siirtyi marraskuulle valtuuston budjettikokoukseen.

Kyse on periaatteesta. Esimerkiksi valtuutettu, myös lasten ja nuorten lautakunnassa istuva Irma Taavela (vas.) vastustaa palveluseteliä, koska pitää sitä ulkoistuksena. Hän haluaisi, että kaikki lapset hoidettaisiin kaupungin omissa päiväkodeissa.

Lautakunta on kuitenkin jo päättänyt vakinaistaa päivähoidon palvelusetelin käytön.

Palvelusetelillä perheet voivat ostaa päivähoitoa yksityisiltä palveluntuottajilta samaan hintaan kuin kunnallista päivähoitoa. Kaupunki maksaa setelillä hoitomaksujen erotuksen.

Asiaa on palloteltu pitkään, ja viimeksi toukokuun alussa lanula päätti kahden äänestyksen jälkeen, ettei setelin käyttöä vakinaisteta. Sen sijaan lautakunta päätti tuolloin jatkaa Tarvasmäen päiväkodin kokeilua ja samalla vaadittiin lisäselvityksiä setelin käytön vaikutuksista.

Kaupunginhallitus käytti kuitenkin otto-oikeuttaan ja palautti asian uudelleen lautakunnan käsittelyyn. Toisella käsittelykerralla lautakunta hyväksyi esityksen, jonka mukaan palvelusetelin piiriin otetaan uusia palveluntuottajia ensi vuoden alusta alkaen.

Nyt valtuuston piti päättää ainoastaan palvelusetelikäytännön rahoittamisesta. SDP:n ryhmyri Tarja Filatov kuitenkin esitti, että asia jätettäisiin pöydälle ja käsiteltäisiin budjetin yhteydessä.

Sinänsä hän piti kokeilua nyt oikean suuntaisena ja taustaselvityksiä hyvinä. Hän sai kannatusta muista ryhmistä, eikä Taavelakaan vielä tehnyt esitystä setelistä luopumisesta.

Kokoomukselta kannatus tuli hyvin pitkin hampain. Esimerkiksi Helena Lehkonen oli hyvin huolissaan siitä, että päätös jää ikään kuin ilmaan leijumaan, eivätkä yrittäjät ehkä uskalla viedä hankkeitaan eteenpäin.

– Vanhemmille on tärkeintä, että saa lapsille omalta alueelta hoitopaikan. Kuka sen tuottaa, on toissijaista.

Loppujen lopuksi asia siirrettiin budjettivaltuustoon. Puheenjohtaja Iisakki Kiemunki (sd.) totesi, että asiallisesti lautakunta päätti jo palvelusetelikokeilun laajentamisesta. Rahoitus on kuitenkin valtuuston hanskassa. HÄSA

Menot