fbpx
Kanta-Häme

Palveluseteli lisäsi kerhoja

Keskiviikko on Göranssonin perheessä tähtihetki. Silloin äiti Niina Göransson ajaa lapsiensa Alisan, 1, ja Niklaksen, 3, kanssa Mannerheimin Lastensuojeluliiton järjestämään perhekahvilaan.

Göranssonit eivät maksa perhekahvilasta mitään, koska kerhomaksu kuitataan Hämeenlinnan kaupungin avoimeen päiväkotitoimintaan tarkoitetulla palvelusetelillä. Vuoden alusta käyttöön otetut palvelusetelit on otettu vastaan ristiriitaisin tuntein.

– Kuntalisän loppuminen tietysti harmittaa, mutta palveluseteli on ihan toimiva vaihtoehto meidän perheelle, Niina Göransson sanoo.

Kuntalisästä tuli tänä vuonna tulosidonnainen. Palvelusetelin tarkoituksena ei ole korvata kuntalisää, vaan kaupungin eri yhdistyksille jakamat kerhotoiminnan avustukset. Kaupungin järjestämä kerhotoiminta on loppumassa kokonaan.

Tavoitteena on, että palveluseteli lisäisi kerhojen määrää. Esimerkiksi MLL:n Hämeenlinnan yhdistys tarjoaa tänä vuonna huomattavasti enemmän kerhoja kuin aikaisemmin.

Lisäksi tarkoituksena on kontrolloida, että kerhoihin pääsevät niitä aidosti tarvitsevat lapset. Vanhassa tukimallissa jotkut perheet saivat kaksinkertaista tukea, kun esimerkiksi kotiin palkattu yksityinen lastenhoitaja vei hoitolapset kunnan tukemaan kerhoon.

Nyt jokainen tukeen oikeutettu lapsi saa palvelusetelin vain yhteen kerhoon, ja muut kerhot maksetaan vanhempien kukkarosta.

Palvelusetelin toivotaan tekevän kunnan tuesta läpinäkyvämpää. Varhaiskasvatuspalvelujen tilaajapäällikön Seija Mäkisen mukaan aikaisemmat avustukset jäivät ikään kuin piiloon niin, ettei kuntalaisten ollut helppo huomata, miten kaupunki tukee kerhotoimintaa.

Kerhoja kaivataan lisää

Palvelusetelijärjestelmää on kritisoitu vaihtoehtojen puutteesta. Tällä hetkellä palvelusetelillä maksettavia kerhoja järjestää vain kolme palveluntuottajaa. Lisäksi kaikki kerhot sijaitsevat Hämeenlinnan keskustassa.

– Tämä on ihan totta, ja toivommekin, että toiminta laajenee pikkuhiljaa muualle. Olemme neuvotelleet yksityisten yrittäjien ja 4H-yhdistyksen kanssa, mutta mitään ei ole vielä sovittu, Mäkinen kertoo.

Kerhotoiminnan palveluseteleihin on varattu tälle vuodelle rahaa 60 000 euroa. Summasta on käytetty jo kolmannes. Voivatko rahat loppua kesken vuoden?

– Rahaa on jo kulunut yllättävän paljon, mutta katsotaan tilannetta sitten syksyllä. Jos näyttää siltä, että raha ei riitä, katsotaan sitten, voitaisiinko rahaa siirtää jostain toisesta toiminnasta. Kerhoja ei olla perumassa, tilaajapäällikkö Seija Mäkinen vastaa.

Osa palvelusetelijärjestelmää arvostelleista perheistä haluaisi 100 euron arvoisen palvelusetelin mieluummin puhtaana rahana käteen. Näin perheet voisivat itse päättää, mitä rahalla tekevät.

– Silloin emme pystyisi valvomaan, että raha käytetään nimenomaan lasten kerhotoimintaan. Tämän ei ole tarkoitus olla mikään kaupungin raha-avustus perheille. (HäSa)

Menot