Kanta-Häme

Palveluseteli tuli nuorten psykoterapiaan

Palvelusetelien käyttö on syyskuun alusta laajentunut sairaanhoitopiirissä koskemaan myös lasten ja nuorten psykoterapiapalveluita.

Aikaisemmin vastaavat palvelut on hankittu yksityisiltä toimijoilta kilpailuttamalla.

– Palveluseteleiden käyttöönotto on valmisteltu huolellisesti. Potilaiden hoitojen saatavuus ja asiakkaan valinnan mahdollisuus olivat tärkeitä syitä palveluseteleihin siirtymisessä, johtajaylilääkäri Markku Järvinen toteaa.

Koska nykyään aina puhutaan rahasta, vaakaa palveluseteleiden suuntaan painoi myös se, että palvelusetelien avulla samalla rahalla aikaisempaa useampi potilas saa psykoterapiaa.

Järvinen painottaa silti, että tavoitteena on aikaa myöten siirtää myös psykoterapiapalveluja sairaanhoitopiirin omaksi toiminnaksi.

– Lasten ja nuorten psykiatrian toimintoja järjestellään juuri uudelleen. Meneillään on iso rakennemuutos avopalvelujen suuntaan. Samalla vuodeosastopaikkoja vähennetään.

Lasten ja nuorten psykiatriaan suunnitellaan potilaiden koteihin jalkautuvia tiimejä, joiden pitäisi aloittaa toimintaansa vielä tämän vuoden aikana.

– Lasten ja nuorten psykiatriassa pyrkimys on osittain omiin psykoterapiapalveluihin, mutta se on hankalaa, kun henkilöstömäärää ei voi kasvattaa. Ulkopuolisia palveluita varmasti tarvitaan jatkossakin.

Tarkistus Valvirasta

Sairaanhoitopiirin käyttää palveluseteleitä kuntoutuspalveluissa. Niitä käytetään fysio-, toiminta-, puhe- ja psykoterapioissa.

Palvelusetelit antavat potilaalle mahdollisuuden valita itse palveluntuottaja sairaanhoitopiirin hyväksymistä palvelusetelituottajista.

– Sairaanhoitopiiri määrittelee palveluntuottajille kriteerit ja myös palvelun hinnan. Sen jälkeen tuottajat voivat ilmoittautua meille. Heidän kelpoisuutensa varmistetaan Valvirasta, samoin heidän yritystensä tiedot tarkistetaan, kuntoutuspäällikkö Tanja Avelin kertoo.

Palveluiden tuottajien määrä on lisääntynyt. Tällä hetkellä palvelusetelijärjestelmän piirissä on 137 terapeuttia, joista 30 psykoterapeutteja. Ennen palveluseteleitä lasten ja nuorten psykoterapiaa ostettiin 21 terapeutilta.

Palvelusetelituottajiksi hyväksyttyjen terapeuttien tarjoamat palvelut sekä yhteys-, toimintaympäristö- ja koulutustiedot ovat sairaanhoitopiirin verkkosivuilta.

– Lisäksi sieltä löytyy tiedot asiantuntijasta, joka antaa tarvittaessa apua terapeutin valinnassa.

Ympäri maakuntaa

Yksi palvelusetelin eduista on se, että terapeutteja on ympäri maakunnan ja jopa sen ulkopuolella. Halutessaan palveluja voi hakea vaikkapa Tampereelta.

Lasten ja nuorten psykoterapiassa palvelusetelit ovat olleet käytössä niin lyhyen aikaa, ettei mielipiteitä niistä ole vielä kartoitettu.

– Muiden palvelusetelien käyttäjien ja palvelujen tuottajien näkemyksiä on tutkittu. Palaute on ollut valtaosin erittäin myönteistä niin potilailta kuin palveluntuottajilta, Järvinen kertoo. (HäSa)