Kanta-Häme

Palveluseteli vakituisesti käyttöön päivähoidossa

Hämeenlinnassa lasten ja nuorten lautakunta on päättänyt vakinaistaa päivähoidon palvelusetelin käytön.

Palvelusetelillä perheet voivat ostaa päivähoitoa yksityisiltä palveluntuottajilta samaan hintaan kuin kunnallista päivähoitoa. Kaupunki maksaa setelillä hoitomaksujen erotuksen.

Asiaa on palloteltu pitkään, ja viimeksi toukokuun alussa lanula päätti kahden äänestyksen jälkeen, ettei setelin käyttöä vakinaisteta. Sen sijaan lautakunta päätti tuolloin jatkaa Tarvasmäen päiväkodin kokeilua ja samalla vaadittiin lisäselvityksiä setelin käytön vaikutuksista.

Kaupunginhallitus käytti kuitenkin otto-oikeuttaan ja palautti asian uudelleen lautakunnan käsittelyyn. Toisella käsittelykerralla tämän viikon tiistaina lautakunta hyväksyi esityksen, jonka mukaan palvelusetelin piiriin otetaan uusia palveluntuottajia ensi vuoden alusta alkaen.

Kokouksessa Irma Taavela (vas.) esitti palvelusetelikokeilun lopettamista. Samoin hän esitti, että laadittaisiin suunnitelma päivähoitoa tarvitsevien lasten hoitamiseksi omassa palvelutuotannossa ja tarvittaessa yksityisten toimijoiden kanssa. Jukka-Pekka Hämäläinen (ps.) kannatti esitystä, mutta äänestyksessä palvelusetelin vakinaistaminen hyväksyttiin äänin 9-2.

Tarvasmäessä ja saman omistajan eli Touhulan Jukolaan valmistuvassa uudessa päiväkodissa palveluseteli on käytössä myös tämän vuoden. Tilaajapäällikkö Seija Mäkinen kertoo, että uusille, asiasta kiinnostuneille palveluntuottajille esitellään setelikäytäntöä syksyn aikana.

– Tavoitteena on, että saisimme tehtyä sopimuksia valmiiksi niin, että pystymme ohjaamaan lapsia yksityiseen päivähoitoon heti vuoden alussa. Muuten järjestelmä ruuhkautuu vuodenvaihteessa pahoin.

Laskelmien mukaan yksityisiä hoitopaikkoja tarvitaan noin 500 kappaletta kaupungin oman palvelutuotannon lisäksi.

Palvelusetelin käyttöönotto koko kaupungissa vaatii noin neljän miljoonan euron suuruista määrärahaa ensi vuoden budjettiin. Nykyisiin varauksiin verrattuna nousua on noin 700 000 euroa, sillä kokeilua varten on jo varattu 1,3 miljoonaa ja palvelusetelin käytön arvioidaan vähentävän yksityisen hoidon tuen menoja kaksi miljoonaa euroa. HÄSA

Päivän lehti

9.8.2020