Kanta-Häme

Palveluseteliä ehdotetaan laajaan käyttöön

Hämeenlinnassa harkitaan uudestaan päivähoidon palvelusetelin käytön vakinaistamista. Tänään tiistaina kokoontuvalle lasten ja nuorten lautakunnalle esitetään, että palvelusetelin piiriin otetaan uusia palveluntuottajia ensi vuoden alusta alkaen.

Tämä merkitsee samalla sitä, että kaupungin ensi vuoden budjettiin pitää varata palveluseteliä varten noin neljän miljoonan euron määräraha. Nykyisiin varauksiin verrattuna nousua olisi noin 700 000 euroa, sillä kokeilua varten on jo varattu 1,3 miljoonaa ja palveluseteliin siirtymisen arvioidaan vähentävän yksityisen hoidon tuen menoja kaksi miljoonaa euroa.

Tavoitteeksi esitetään, että yksityisen päivähoidon osuus kaikista päivähoidossa olevista lapsista on 20 prosenttia.

Lanula käsitteli palveluseteliasiaa viimeksi kolme viikkoa sitten ja päätti tuolloin, ettei palveluseteliä oteta vielä pysyväksi vaihtoehdoksi hoitopaikkojen järjestämisessä. Sen sijaan käynnissä olevaa kokeilua päätettiin jatkaa ja samalla vaadittiin lisäselvityksiä käytön vaikutuksista.

Kaupunginhallitus käytti otto-oikeuttaan, kumosi lautakunnan päätöksen ja palautti asian uudelleen lautakunnan käsiteltäväksi.

Lautakunnalle esitetään samalla sen vaatimia lisäselvityksiä sekä kaupunginhallituksen edellyttämät laskelmat päivähoidon tuotantovaihtoehtojen kustannuksista.

Laskelmien mukaan yksityisiä hoitopaikkoja tarvitaan noin 500 kappaletta oman palvelutuotannon lisäksi.

Kaupungille edullisinta olisi tukea yksityistä päivähoitoa yksityisen hoidon tuella. Se on kuitenkin perheille kalliimpi vaihtoehto kuin palveluseteli, sillä perheen maksettavaksi jäävä osuus on tällöin suurempi kuin kunnallisen päivähoidon maksut.

Palvelusetelillä yksityisen päivähoidon maksu on asiakkaalle samansuuruinen kuin kunnallisessa päivähoidossa, ja kaupunki maksaa erotuksen.

Hoitopaikkojen järjestäminen omana palvelutuotantona olisi kaikkein kallein vaihtoehto. Oma tuotanto on tällä hetkellä noin 20 prosenttia kalliimpaa kuin palvelusetelin käyttö. HÄSA

Päivän lehti

8.7.2020