Kanta-Häme

Palvelusetelikokeilu jatkuu päivähoidossa

Päivähoidon palveluseteli ei vieläkään tule pysyväksi vaihtoehdoksi Hämeenlinnassa. Kahden äänestyksen jälkeen lautakunta päätyi siihen, että kokeilu laajenee, mutta sitä ei vielä vakinaisteta.

Sen sijaan tehdään useita lisäselvityksiä esimerkiksi jo toimivien päiväkotien siirtymisestä palvelusetelijärjestelmään ja perhepäivähoitajien asemasta.

Palveluseteli on ollut Hämeenlinnassa käytössä yhdeksän kuukauden ajan Tarvasmäessä Touhulan päiväkodissa. Sieltä saadut kokemukset ovat tähän mennessä hyvät.

Huhtikuun loppupuolella tehdyssä asiakastyytyväisyyskyselyssä huoltajat olivat erittäin tyytyväisiä palveluseteliin. Seteli sai käyttäjiltä arvosanan 4,9, kun maksimi on 5. Touhulassa on 42 päivähoitopaikkaa.

Jos kokeilussa olevasta palvelusetelistä luovuttaisiin ja tilalle tulisi yksityisen hoidon tuki, arviolta 30-35 nykyisistä asiakkaista hakisi siirtoa kunnalliseen päivähoitoon.

Päivähoidossa palvelusetelin käyttö laajenee koko ajan erityisesti isoissa kaupungeissa, mutta myös pienemmissä kunnissa.

Tilaajapäällikkö Seija Mäkinen arvioi, että palvelusetelistä luopuminen aiheuttaisi nopeasti noin satapaikkaisen päiväkodin tarpeen kantakaupungin länsiosiin, jossa tällä hetkellä on eniten pulaa hoitopaikoista.

Kun vertaillaan päivähoidon kaupungille aiheuttamia kustannuksia, edullisinta on yksityisen päivähoidon tuella järjestetty päivähoito. Tuki on kuitenkin niin pieni, että se ei ole realistinen vaihtoehto pienituloisille perheille.

Palvelusetelillä järjestettäessä 500 hoitopaikkaa maksaa vuodessa noin 4 miljoonaa euroa, yksityisen hoidon tuella kustannus on 3 miljoonaa ja kaupungin omana tuotantona 5,4 miljoonaa.

Kokeilu jatkuu ja samalla tarkkaillaan yksityisen päivähoidon osuutta kaikista päivähoidossa olevista lapsista. Se saisi olla korkeintaan 20 prosenttia.

Oletuksena on, että vähitellen yksityiset päivähoitoyritykset hakeutuvat palveluseteliyrityksiksi. Lautakunta hyväksyy yritykset erikseen. HÄSA

Päivän lehti

9.8.2020