fbpx
Kanta-Häme

Palvelusetelirahat pitäisi vapauttaa budjetista

Jyväskylä mainitaan usein malliesimerkkinä, kun puhutaan kaupungin palveluiden tuottamisesta palvelusetelillä. Kaupunki oli ensimmäisiä, jotka alkoivat käyttää seteliä, ja toimintaa on laajennettu määrätietoisesti.

Torstai-iltana Hamkin Visamäen auditoriossa järjestetyssä palveluseteli-illassa yhteyspäällikkö Mia Lindberg kertoi jyväskyläläisten kokemuksista. Hän työskentelee Jyväskylän seudun kehittämisyhtiö Jykesin palveluksessa, ja sanoi edustavansa etenkin palveluntuottajien näkökulmaa.

Jyväskylässä on Lindbergin mukaan laskettu, että vuonna 2013 palveluseteleillä säästettiin 2 miljoonaa euroa verrattuna siihen, että samat palvelut olisi tuotettu kaupungin omana työnä.

Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) olisi halunnut tietään tarkemmin, miten laskelma on tehty. Lindberg ei tiennyt, mutta hän lupasi ottaa selvää.

Lindbergin mukaan palvelusetelikäytännöissä olisi kehittämistä, vaikka esimerkiksi Jyväskylässä on toiminnasta nyt yli 10 vuoden kokemus.

– Palvelusetelirahojen budjettisidonnaisuus häiritsee toimintaa, hän sanoo.

Jyväskylässä on käynyt niin, että palveluseteleitä varten varatut rahat loppuvat ennen aikojaan.

Palvelusetelit otettiin Jyväskylässä käyttöön vuonna 2004 omaishoidossa ja vanhusten hoidossa. Nykyisin seteliä käytetään eniten lasten päivähoidossa.

Mia Lindberg sanoo, että päivähoidossa palvelusetelillä tuotettujen palveluiden osuus on huomattava eli noin 20 prosenttia. Koko kaupungin sosiaali- ja terveydenhuollon menoista palvelusetelin osuus on kuitenkin vain kaksi prosenttia.

– Eli kasvupotentiaalia on paljon, hän huomauttaa.

Lindberg kertoo, että varsinkin pikkukunnissa epäröidään palvelusetelin käyttöönottoa sillä perusteella, että palveluyrityksiä ei ole.

– Minun kokemukseni on, että yrittäjiä tulee kyllä, kunhan päätös setelin käyttöönotosta tehdään. Uusia yrityksiä perustetaan tai sitten esimerkiksi naapurikuntien yrityksen laajentavat toimintaansa.

Maakunnallisen palveluseteli-illan järjestivät Hämeen Yrittäjät, Hamk ja Smartum oy. HÄSA

Menot