Kanta-Häme

Palvelutaloa varten tehdään kaavamuutos

Lammin hyvinvointikeskus saa tontin keskeltä kylää eli Isolukkarintien varrelta. Keskus sijoitetaan entiselle päiväkodin tontille. Lisäksi tonttiin liitetään 800 neliön kaistale kaupungin omistamasta puistoalueesta, joka sijaitsee tontin itäpuolella.

Tontin kooksi saadaan näin reilut 5 800 neliötä, ja sille voi rakentaa noin 2 900-neliöisen kaksikerroksisen rakennuksen.

Muutosten takia asemakaavaa pitää muuttaa. Kaupungin yhdyskuntalautakunta käsittelee kaavaluonnosta tänään tiistaina.

Palvelutaloon rakennetaan 46 asuntoa, joista 31 on tavallisia vuokra-asuntoja. 15 asuntoa sopii dementikoille ja muille tehostettua hoivaa tarvitseville.

– Pääsuunnittelija hankkeelle valitaan pian, sanoo Hämeenlinnan vanhusten asuntosäätiön toiminnanjohtaja Leenamaria Keipilä.

Vanhusten asuntosäätiö on palvelutalon rakennuttaja. Rakennukseen oli alun perin tarkoitus sijoittaa muitakin palveluja, ja siksi hanketta kutsuttiin hyvinvointikeskukseksi. Näistä muista palveluista ovat suunnitelmat kesken, mutta näyttää siltä, että talosta on tulossa pitkälti tavallinen palvelutalo. Keipilä sanookin, että hyvinvointikeskus-nimestä aiotaan luopua.

Aiemmin keskusteltiin esimerkiksi siitä, että hyvinvointikeskukseen voitaisiin rakentaa tilat myös terveysasemaa varten, ja nykyisestä terveysasemasta luovuttaisiin.

– Nyt tästä ajatuksesta on luovuttu. Vielä mietitään, voisiko rakennukseen tehdä jonkin yhteisöllisen kokoontumistilan, mutta asia on auki.

Sekä Keipilä että rakennuttajapäällikkö Jarmo Luukkanen Linnan Kehityksestä sanovat, että erilaisia palveluja voisi toimia entisessä virastotalossa, joka sijaitsee palvelutalon tontin pohjoispuolella.

Näistä alustavista suunnitelmista ei ole kuitenkaan vielä keskusteltu virastotalon nykyisen omistajan kanssa.

Lammin uuden palvelutalon henkilöstön palkkaa kaupunki. Keipilän mukaan on todennäköistä, että palvelutalo korvaa jonkin tai joitakin nykyisistä vanhusten asuintaloista.

– Näistä päättää myöhemmin ikäihmisten lautakunta. Esimerkiksi Naskalin palvelutalosta on keskusteltu, Keipilä sanoo.

Hämeenlinnan vanhusten asuntosäätiön aiemman hankkeen eli Iittalan hyvinvointikeskuksen rakennuttaminen on alkanut Iittalan keskustassa. Tähän kohteeseen tulee myös muita palveluja, kuten terveysasema ja kirjasto.

Asuntosäätiö on saanut Lammin hanketta varten ennakkotiedon 2,2 miljoonan euron avustusvarauksesta. Avustusta on tulossa Aralta eli Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskukselta. Varsinaisen avustuksen lisäksi Aralta on tiedossa 3,5 miljoonan korkotukilaina.

Koko hankkeen kustannusarvio on Jarmo Luukkasen mukaan 5,5 miljoonaa euroa. Rakentaminen alkaa aikaisintaan ensi vuoden syyspuolella.

Tiistaisen yhdyskuntalautakunnan kokouksen jälkeen kaavaluonnos ja muu valmisteluaineisto asetetaan nähtäville.

Seuraavassa vaiheessa tehdään kaavaehdotus, joka saataneen yhdyskuntalautakunnan käsittelyyn elokuun lopussa.

Tavoitteena on, että asemakaava saadaan valtuuston päätettäväksi syksyllä, ja lainvoimaiseksi ensi vuoden alussa.

Päivän lehti

9.8.2020