Kanta-Häme Hämeenlinna

Pamaus Hämeenlinnan taivaalla pelästytti tiistaina laajalla alueella – Ääni kuului Ilmavoimien Hornet-hävittäjästä

Yliäänipamaus kuului tiistaina kauas, kun suomalainen hävittäjä lensi Hämeenlinnan yli.
Hämeenlinnan taivaalla pamahti tiistai-iltapäivällä, kun ilmavoimien hornet rikkoi äänivallin. Arkistokuvan kone ei liity tapaukseen. Kuva: Pekka Rautiainen
Hämeenlinnan taivaalla pamahti tiistai-iltapäivällä, kun ilmavoimien hornet rikkoi äänivallin. Arkistokuvan kone ei liity tapaukseen. Kuva: Pekka Rautiainen

Hämeenlinnan taivaalla kuultiin kova pamaus tiistai-iltapäivällä kello viiden jälkeen. Pamaus on puhuttanut esimerkiksi sosiaalisessa mediassa Facebookin Hämeenlinna-ryhmässä.

Kommentoijien mukaan ääni kuului laajalla alueella. Pamausta pelästyttiin esimerkiksi Tuuloksessa, Hattulassa, Rengossa, Lepaalla, Lammilla, Turengissa ja Riihimäellä. Hämeen Sanomien tietojen mukaan pamaus helisytti talojen ikkunoita.

Ilmavoimien tiedottaja Suvi Sunnarborg kertoo, että ääni syntyi Ilmavoimien Hornet-hävittäjän lennosta.

– Kyseessä oli normaali Ilmavoimien lentotoiminta. Varmastikin havainnot pamauksesta liittyvät meidän toimintaamme.

Tarkemmin Ilmavoimat ei voi asiaa kommentoida.

Yliäänipamaus on fysikaalinen ilmiö, joka syntyy ääntä nopeammasta liikkeestä. Se kuullaan esimerkiksi silloin, kun ohitse kulkee yliäänen nopeudella lentävä lentokone. Lentokoneen nopeus on siis suurempi kuin äänen nopeus ilmassa. Ilmiötä kutsutaan yleisesti myös äänivallin rikkoutumiseksi.

Tampereen teknillisen yliopiston Rajapinta-tiedelehden (4/2010) mukaan periaatteessa äänivalli ei kuitenkaan ”rikkoudu”, vaan suihkukoneen perässä kulkevan kartiomaisen vanan reuna vain kulkee kuulijan ohitse ja hän kuulee pamauksen.

Sosiaalisessa mediassa pohdittiin, olisiko ääni liittynyt Hämeenlinnan Hätilän ampuma-alueen harjoitukseen. Näin ei kuitenkaan ollut. Puolustusvoimat ampuu jalkaväki- ja panssarivaunuaseilla Hätilän ampuma-alueella 11.-15. maaliskuuta päivittäin kello 8 ja kello 22 välisenä aikana.