Kanta-Häme

Koronaviruspandemia ei ole äkillinen asia – Matkalle aikovan kannattaa tarkastaa matkavakuutuksensa ehdot

Matkavakuutuksen lisäturva korvasi peruuntuneet matkat, jos syynä oli koronaviruspandemia, eikä kyseessä ollut sairaustapaus. Miten on jatkossa, kun pandemia ei ole enää yllättävä ja odottamaton asia?
GALLUP: Menivätkö lomasuunnitelmanne uusiksi koronaviruksen vuoksi? Kuva: Hulda Havia
Turkulaisten Kari ja Jaana Karenin lomasuunnitelmat eivät varsinaisesti ole menneet koronaviruksen takia pilalle. - Vuokrasimme asuntoauton, jolla olemme matkailleet kotimaassa yhdeksän päivää. Gallupin kuvat ja haastattelut: Hulda Havia ja Pyry Kauppinen

Matkavakuutuksen lisäturva ei välttämättä enää korvaa koronaviruksen takia peruuntuneita matkoja, jos esimerkiksi nyt määrättäisiin matkustuskielto koronavirustilanteen takia.

Hallitus linjasi 11. kesäkuuta, että lähimatkailun rajoituksia puretaan osittain, ulkorajoilla rajoitukset pysyvät 14.7.2020 asti. Tarpeetonta matkustamista muualle paitsi Norjaan, Tanskaan, Islantiin, Viroon, Latviaan ja Liettuaan suositellaan edelleen välttämään.

Lisäturva korvasi peruuntuneet matkat, jos syynä oli koronaviruspandemia. Sairaustapaukset ovat asia erikseen.

– Jos itse tai lähiomainen sairastuu koronaan ja matka keskeytyy tai peruuntuu, matka korvataan normaalien sairauteen liittyvien ehtojen mukaisesti, Vakuutus- ja rahoitusneuvonta Finen vakuutusasiantuntija Katja Lappi sanoo.

Pohjola Vakuutuksen lisäturva kulkee nimellä kriisiturva. Sen on ottanut yhtiön tuotteista ja palveluista vastaava johtaja Antti Huhtalan mukaan noin 75 prosenttia matkavakuutusasiakkaista.

– Kun ulkoministeriö kehotti maaliskuussa välttämään kaikkea matkustamista, matkojen peruuntumiset ovat tästä kriisiturvasta korvattavia, Huhtala sanoo.

Kaikilla vakuutusyhtiöillä, kuten LähiTapiolla ja Fennialla ei löydy henkilöasiakkaiden matkavakuutusta lisäturvalla. Myös Pohjola Vakuutusten vanhoissta tuotteista se voi puuttua.

– Matkustajavakuutuksemme ei korvaa esimerkiksi pandemiatilanteessa matkojen peruuntumisia, kertoo Fennian vakuutus- ja vahinkopalvelujen palvelujohtaja Tuulikki Saari.

– Olen aikanaan matkustellut niin paljon, että nyt viihdyn enemmän Hämeenlinnassa. Korona ei ole haitannut minua ollenkaan. Kesällä menen poikieni mökeille. Kuva: Pyry Kauppinen
– Olen aikanaan matkustellut niin paljon, että nyt viihdyn enemmän Hämeenlinnassa. Korona ei ole haitannut minua ollenkaan. Kesällä menen poikieni mökeille, kertoo hämeenlinnalainen Jaakko Toivonen.

”Palavaa taloa ei pysty enää vakuuttamaan”

Jos nyt ostaa matkan, ja vanhassa matkavakuutuksessa on epidemiaa koskeva lisäturva, tai ottaa uuden matkavakuutuksen lisäturvalla, ei matkan peruuntumista koronavirustilanteen takia enää korvata.

Tämä johtuu siitä, että koronaviruspandemia ei ole enää vakuutusehtojen mukainen äkillinen tai ennalta arvaamaton asia. Huhtalan sanoin ”palavaa taloa ei pysty enää vakuuttamaan”.

– Matkan peruuntumisen syy pitää tulla vasta sen jälkeen, kun matka on jo ostettu, Lappi kiteyttää.

Pohjola Vakuutus on korvannut matkavahinkoja euromääräisesti tammi-toukokuun aikana 44 prosenttia enemmän verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan.

– Viime vuonna samaan aikaan olimme korvanneet matkustajavahinkoja 12,4 miljoonalla eurolla. Tänä vuonna niitä on korvattu 17,9 miljoonalla eurolla.

Huhtala mukaan koronan osuus summasta on merkittävä, sillä tuona aikana muita matkavahinkoja ei juuri ole tapahtunut.

Matkavakuutusten myynti pysähtyi

Pohjola Vakuutuksessa matkavakuutusten myynti pysähtyi käytännössä kokonaan koronan seurauksena.

– Matkavakuutusten myynti on hieman alle 10 prosenttia verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan, huhtikuussa se oli alle viisi prosenttia.

Myös LähiTapiolasta kerrotaan sähköpostitse, että matkavakuutusten myynti käytännössä jopa pysähtyi hetkeksi.

Fennian Tuulikki Saari näkee, että pitkällä tähtäimellä asiakkaat kiinnittävät huomiota siihen, että henkilövakuutukset ovat kunnossa.

– Minun oli tarkoitus lähteä takaisin kotiin Luxemburgiin maaliskuussa, mutta jäin koronan takia Hämeenlinnaan, josta olen kotoisin. Tarkoitus oli tulla juhannuksena tänne uudestaan. Kuva: Hulda Havia
– Minun oli tarkoitus lähteä takaisin kotiin Luxemburgiin maaliskuussa, mutta jäin koronan takia Hämeenlinnaan, josta olen kotoisin. Tarkoitus oli tulla juhannuksena tänne uudestaan, Luxembourgissa asuva Kirsti Lejeune kertoo.

Tarkista vakuutuksen tarkat ehdot

Katja Lapin mukaan matkaa suunnittelevien kannattaa tarkistaa vakuutuksen tarkat ehdot omasta vakuutusyhtiöstä, jotta väärinkäsityksiltä vältytään.

Finanssiala ry:n vakuutustutkimuksen (2018) mukaan kolmannes kyselyyn vastanneista luuli Suomen valtio järjestävän tarvittaessa kotiinkuljetuksen vakavan matkasairauden tai -tapaturman kohdatessa.

– Usein kuulee lauseen, että vakuutus korvaa kaiken, tai että rahan saa jostain muualta, jos ei vakuutuksesta. Näinhän se ei ole, Lappi muistuttaa.

Vakuutusehdoissa on tarkasti listattuna, mitä korvataan ja mitä ei.

– Matkan peruuntumisesta kerrotaan tyypillisesti, että se korvataan oman tai lähiomaisen sairastumisen tai vakava tapaturman, kuoleman tai kotimaassa sattuneen omaisuuteen kohdistuvan suuren vahingon seurauksena. Mitään muuta ei korvata, ellei siitä, esimerkiksi epidemiaturvasta, ole erikseen vakuutuksessa mainittu.

– Ei ole peruuntunut matkoja. Uskallamme matkustella kotimaassa ja aiomme mennä Pohjois-Karjalaan kotiseudullemme. Kuva: Pyry Kauppinen
– Ei ole peruuntunut matkoja. Uskallamme matkustella kotimaassa ja aiomme mennä Pohjois-Karjalaan kotiseudullemme, hämeenlinnalainen Kati Huttu sanoo.

Muutoksia matkavakuutuksen ehtoihin?

Lappi sanoo odottavansa mielenkiinnolla, millaisia muutoksia koronaviruspandemia aiheuttaa matkavakuutusten ehtoihin ja korvauskäytäntöihin.

Huhtalan mukaan Pohjola Vakuutus ei ainakaan näillä näkymin ole tekemässä ”radikaaleja muutoksia” matkavakuutuksiin tai kriisiturvaan.

Saaren mukaan Fenniassa on tunnistettu jo ennen koronaa matkavakuutuksiin liittyviä uusia asiakastarpeita ja toiveita. Hän mainitsee esimerkkeinä maailman terrorismitilanteet ja pandemiat.

– Nämä asettavat vakuutusyhtiölle painetta uudistaa tuotteitaan. Millaisia elementtejä vakuutuksessa on hyvä jatkossa olla. HäSa

Matkavakuutus

Yleisiä esimerkkejä, mitä matkavakuutus yleensä korvaa tai ei korvaa koronaviruspandeamian osalta.

Vakuutusyhtiöiden vakuutusehdoissa on eroja, joten Finen vakuutusasiantuntija Katja Lappi suosittelee tarkistamaan vakuutusehdot ja pandemiatilanteen erityisen korvauskäytännön omasta vakuutusyhtiöstä.

Matkan peruuntuminen korvataan, jos itse sairastuu koronaan tai lähiomainen (määritelty vakuutusehdoissa) sairastuu vakavasti koronaan. Matkan keskeytyminen korvataan vakavassa omassa tai lähiomaisen sairaustapauksessa.

Koronavirukseen matkalla sairastuneen hoitokustannukset korvataan.

Useat matkavakuutukset eivät korvaa matkan peruuntumista tilanteissa, joissa syynä ei ole sairastuminen.

Syyksi ei riitä esimerkiksi se, että ulkoministeriö linjaa, ettei ole syytä matkustaa, tai jos peruu matkan koronaan sairastumisen pelossa (koronatilanteen pahetessa) tai esimerkiksi siksi, että kuuluu riskiryhmään.

Jos matkavakuutuksessa on lisäturva, sillä korvataan ehtojen mukaiset koronavirusepidemiasta johtuvat peruuntumiset, mutta jatkossa lisäturvakaan ei kaikissa tilanteissa korvaa koronaviruspandemiasta johtuvia matkan peruuntumisia.

Lähde Fine ja vakuutusasiantuntija Katja Lappi

Päivän lehti

11.7.2020