Kanta-Häme

Pankkiautomaatit eivät katoa Kanta-Hämeestä

Pankkiautomaatit pysyvät Kanta-Hämeen kunnissa. Näin lupaa käteisautomaatteja ylläpitävän Automatian kehitysjohtaja Jyri Marviala.

– Tarkoitus on ylläpitää valtakunnallista palveluverkkoa.

STT uutisoi alkuviikosta, että pankkiautomaatteja katoaa Suomesta tasaiseen tahtiin, kun korttimaksaminen ja verkkokauppa kasvattavat suosiotaan.

Myös sää vaikuttaa uutisen mukaan nostomääriin. Nostot vähenivät huomattavasti alkukesän koleuden aikana.

Joillain harvaan asutuilla seuduilla on tehty niin, että paikalliset toimijat, kuten kunta, pankit tai kauppakeskukset, ovat alkaneet maksaa kannattamattoman automaatin ylläpitokustannukset.

Marvialan mukaan automaatteja vähennetään pääsääntöisesti sieltä, missä niitä on useampia. Vähennyksiä tulee myös paikkoihin, joissa on asennettu lähelle uusi talletus-Otto, josta voi tallettamisen lisäksi nostaa rahaa.

Hämeenlinnaan toinen talletusautomaatti

Hämeenlinnassa ensimmäinen talletus-Otto otettiin käyttöön kauppakeskus Optellissa Raatihuoneenkadulla. Ainakin toinen samanlainen on tulossa lokakuussa avattavaan kauppakeskus Goodmaniin.

– Automaattien kokonaismäärää ei ole tarkoitus kasvattaa. Joistain osista Hämeenlinnaa niitä varmaankin vähennetään, käytännössä niistä paikoista, missä automaatteja tulisi olemaan useita lähekkäin, Marviala sanoo.

Talletus-Ottoa ei siksi voi aina asentaa vanhan automaatin tilalle, koska talletukseen käytettävät laitteet asennetaan sisätiloihin – yleensä siis pankin itsepalvelutiloihin tai kauppakeskuksiin.

Tallettamiseen käytettävien automaattien suosio on ollut tähän asti suurta. Viime vuoden loka–marraskuussa niitä asennettiin pääkaupunkiseudulle 15–20 kappaletta, ja nyt niitä on Suomessa jo yhteensä 55 kappaletta. Tavoite on, että niitä olisi vuoden sisällä Suomessa yhteensä noin 150.

Pankkiautomaattien sukupuuttoon Marviala ei silti usko.

– Ihan siihen pisteeseen ei varmaan mennä. Raha kuitenkin kiertää pääosin isojen kaupan ketjujen kautta, eivätkä suuret kauppaliikkeet talleta rahoja automaateilla, vaan rahat kuljetetaan laskentaan toisaalle. Talletusautomaatti palvelee eniten yksityisasiakkaita ja pienyrittäjiä.

Suunnitelmissa Forssa ja Janakkala

Tällä hetkellä talletus-Ottoja löytyy Kanta-Hämeestä kaksi kappaletta: Hämeenlinnasta ja Riihimäeltä.

– Ihan pienimmille paikkakunnille talletusautomaatteja ei ole odotettavissa, sillä palvelun käyttö on kuitenkin jonkin verran vähäisempää kuin ottopalvelun.

Marviala arvioi, että laite voidaan asentaa 20 000–30 000 asukkaan paikkakunnalle.

Talletusautomaatit kierrättävät rahaa, ja se lisää kannattavuutta.

– Siinä toteutuu jossain määrin myös paikallinen rahankierto.

Talletettuja seteleitä voidaan myös samassa paikassa nostaa, sillä talletusautomaatin laitteet pystyvät tekemään seteleille keskuspankin tasoiset aitous- ja laatutarkastukset.

Talletus-Otot asennetaan Marvialan mukaan Kanta-Hämeessä myös mahdollisesti Forssaan ja Janakkalaan. Tarkkaa ajankohtaa tai paikkaa ei vielä ole päätetty.

– Todennäköisesti paikkakunnille kuitenkin asennetaan laitteet, ja se tapahtuu vuoden sisällä. (HäSa)

Päivän lehti

27.9.2020

Fingerpori

comic