Kanta-Häme

Pankkien tallelokerot ovat vähitellen katoamassa

Pääsyynä asiakirjojen sähköistyminen.
Etelä-Hämeen OP tarjoaa tallelokeroita omistaja-asiakkailleen yhä kaikissa konttoreissaan. Kuva pankin pääkonttorista Hämeenlinnasta.

Pankkien tallelokeroiden kysyntä ja tarjonta ovat hiipuneet arvo- ja asiapaperien sähköistyessä.

Danske Bank ja S-pankki eivät vuokraa lainkaan tallelokeroita.

– Emme ole tarjonneet palvelua enää vuoden 2016 jälkeen. Päätöksen taustalla on sähköisten asiakirjojen sekä edullisten paloturvallisten kotikassakaappien yleistyminen, kertoo Dansken lehdistöpäällikkö Josi Tikkanen.

Nordealla on Kanta-Hämeessä vielä yksi tallelokerikko, Hämeenlinnassa.

– Lokeroiden käyttäjämäärät ovat vähentyneet, ja lokeropalveluja on keskitetty koko Suomessa, Nordean tiedottaja Marko Mettenranta sanoo.

Osa pankeista pitää kiinni perinteisestä säilytyspalvelusta. Etelä-Hämeen OP ja Oma Säästöpankki tarjoavat tallelokeroita yhä kaikissa konttoreissaan.

– Panttikirjojen ja myöhemmin asunto-osakekirjojen sähköistäminen toki vähentää kiinteistöihin ja asuntoihin kohdistuvien arvopaperien säilytystarvetta, sanoo OP Etelä-Hämeen pankinjohtaja Janne Vaittinen.

– Toisaalta testamenttien, edunvalvontavaltakirjojen tai muiden tärkeiden asiapaperien säilyttäminen paloturvallisessa paikassa on perusteltua jatkossakin.

Vaittinen arvioi, että tallelokeroiden vähentymisestä huolimatta niitä pidetään saatavilla niin kauan kuin asiakkaat niitä haluavat.

Myös Lammin Säästöpankki vuokraa tallelokeroita Lammin, Tuuloksen, Hämeenlinnan ja Riihimäen konttoreissa.

Suurin osa pankeista tarjoaa asiakkailleen tallelokerosäilytyksen sijaan tai ohella edullisempaa asiakirjasäilytystä. Siinä asiakirjat tilataan tarvittaessa pankin holvista oikeaan konttoriin. HäSa