Kanta-Häme Hämeenlinna

Pankkien tunnuslukulistojen aika on käymässä vähiin – Uudesta maksupalveludirektiivistä erilaisia tulkintoja

Osuuspankit uskovat Mobiiliavaimen täyttävän uuden direktiivin vaatimukset, Säästöpankeissa odotetaan Fivan linjausta.
Tapani Mattsson ihmettelee, että pankkitunnistautumista säännellään EU-tasolla. Nina Mattssonin mielestä on huolehdittava siitä, ettei pankkiasioinnista tule liian monimutkaiseksi ikäihmisille. Laskujen maksaminen on helppoa, mutta se ei ole, kun pitää mennä pankkiin hoitamaan asioita. Kuva: Pekka Rautiainen
Tapani Mattsson ihmettelee, että pankkitunnistautumista säännellään EU-tasolla. Nina Mattssonin mielestä on huolehdittava siitä, ettei pankkiasioinnista tule liian monimutkaiseksi ikäihmisille. Laskujen maksaminen on helppoa, mutta se ei ole, kun pitää mennä pankkiin hoitamaan asioita. Kuva: Pekka Rautiainen

Satojentuhansien suomalaisten verkkopankkiasiointi muuttuu todennäköisesti jollakin tavoin syyskuun puolivälissä, kun EU:n maksupalveludirektiivi tulee voimaan. PSD2:n uudet tietoturvavaatimukset edellyttävät kaksivaiheista tunnistautumista.

Kuinka direktiivi vaikuttaa kansalaisen pankkiasiointiin käytännössä, on kysymys, johon pankit vastaavat kukin tavallaan.

– Emme ole vielä päättäneet tarkkaa päivää, koska paperiset tunnuslukulistat poistuvat, mutta jossain vaiheessa tulevaisuudessa näin tulee tapahtumaan, sanoo Nordean Hämeenlinnan toimipaikan johtaja Hanna Mero.

 

Tällä hetkellä kaksivaiheista tunnistautumista käyttää 30–40 prosenttia pankkien asiakkaista, mutta perinteinen, paperinen tunnuslukulista kuuluu kuitenkin 2–3 miljoonan suomalaisen pankkirutiineihin. Näin arvioi tunnistautumispalveluita toteuttava Qvik ohjelmistoyhtiössä Kauppalehdessä 2.4.

– Melkein joka viikko käymme keskusteluja asiakkaiden kansa tunnuslukulistoista, mutta se on ollut meille aktiivista työtä jo kesästä 2015 asti, jolloin ensimmäinen tunnuslukusovelluksemme tuli. Eli jatkamme niin sanotusti samaan tahtiin, sanoo Mero.

Nordea ja Osuuspankki lienevät kaksivaiheisen tunnistautumisen käytössä pisimmällä. Pankkien asiakkaista suurempi määrä asioi sovelluksen kautta kuin verkkopankissa.

Myös Säästöpankit ja Handelsbanken suosittelevat asiakkailleen tunnistussovelluksiaan.

– Tästä tiedottamista ja opastamista tulemme lisäämään, kertoo Handelsbankenin Hämeenlinnan konttorinjohtaja Auli Lehtomäki.

 

Viime viikolla joukkotiedotusvälineissä keskusteltiin, kuinka pankit ja viranomaiset eivät ole varmoja, millä tavoin direktiivi tarkkaan ottaen tunnistautumista Suomessa tiukentaa. Pankit ovat odottaneet ohjeita Finanssivalvonnalta ja Finanssivalvonta on odottanut, että pankit ratkaisevat itse, kuinka uutta lainsäädäntöä toteuttavat.

– Me näemme, että käyttäjätunnus, salasana ja avainlukulistat ovat turvallinen ratkaisu, ja se on edelleen laajasti meidän pankin asiakkaiden käyttämä, sanoo Lammin Säästöpankin toimitusjohtaja Lauri Kalpala.

Säästöpankeissa direktiiviä pidetään melko tulkinnanvaraisena ja ryhmässä odotetaan Fivan linjausta.

– Jos paperiset avainlukulistat kielletään, uskon, että niistä luopumiseen tulee jonkinlainen siirtymäaika, jatkaa Kalpala.

 

Osuuspankeissa direktiivi aiheuttaa muutoksia, kun pankkipalveluihin aletaan kirjautua aina Mobiiliavaimella – asiakkaan itse valitsemalla numerosarjalla – mutta paperisille avainlukulistoille jää vielä oma tehtävänsä.

– Sitä käytetään, kun asioidaan pankin ulkopuolisten toimijoiden, kuten esimerkiksi verottaja kanssa, kertoo Etelä-Hämeen Osuuspankin myyntipäällikkö Meri-Tuulia Huurresalo.

Pankeista vakuutetaan, että kaikille asiakkaille löydetään heidän laitteisiinsa istuvat asiointitavat.

– Mobiiliavaimen käyttöönottoon tarvitaan älypuhelin tai -tabletti, mutta voimme varmistaa myös tekstiviestillä, että tunnuksiin liitetty puhelinnumero on tunnistautuvan asiakkaan hallussa, sanoo Huurresalo.

– Jos ei pysty ottamaan vastaan tekstiviestejäkään, jäävät asiointikanavaksi konttorit.

 

Danske Bank lanseeraa lähiviikkoina uuden mobiilisovelluksen ja asiakkaille, joilla ei ole älypuhelinta, tarjotaan vaihtoehdoksi avaimenperämäistä tunnuslukukorttia. Näkövammaiset saavat tämän kukkaroon mahtuvan kortin kuulokkeiden kanssa.

– Aika näyttää, kuinka paljon saamme näille käyttäjiä. Kaikilla ei ole intoa omaksua uusia asioita, sanoo pankinjohtaja Lassi Sorri.

– En usko, että vielä 14.9. voimme lopettaa vanhojen avainlukukorttien käytön, mutta pyrimme siihen, ettei sen jälkeen jaeta enää uusia. HÄSA

14.9. alkaen

Euroopan pankkiviraston uudet tietoturvavaatimukset edellyttävät verkkopankissa kaksivaiheista tunnistautumista.

Tunnukset ja salasanat eivät saa olla helposti kopioitavissa.

PSD2-maksupalveludirektiivi koskee kaikkia mobiili- ja verkkopankkien käyttäjiä.