fbpx
Kanta-Häme

Pankkikokoukset muuttuivat hymyksi

Osuuspankin johtajien huulilla kareili hymy, kun Hämeenlinnan osuuskuntakokouksessa nuijittiin pöytään yksimielinen päätös liittymisestä Etelä-Hämeen Osuuspankkiin. Hämeenlinnan Seudun Osuuspankin jäsenistä yksikään ei vastustanut sulautumista.

– Osanottajat osoittivat voimakasta yhteenkuuluvaisuutta ja yksimielisyyttä, totesi laamanni Harri Lintumäki, joka toimi kokouksen puheenjohtajana.

Etelä-Hämeen Osuuspankista jouduttiin äänestämään vain Lopella. Siellä neljä Lopen Osuuspankin jäsentä äänesti pankkien sulautumista vastaa ja 133 puolesta.

Hauhon Osuuspankissa 76 jäsenen osuuskuntakokous hyväksyi uuden pankin ilman äänestystä. Riihimäen Seudun Osuuspankin edustajistossa yksi henkilö vastusti pankkien sulauttamista. Koska hän ei saanut ehdotukselleen kannatusta, fuusio hyväksyttiin sielläkin ilman äänestystä.

Pankki yllätys…jopa tekijälleen

– Kun tulin pankin toimitusjohtajaksi vuonna 2000, en uskonut tällaisen pankin syntyvän minun aikanani. Maailma on muuttunut, Hämeenlinnan Seudun Osuuspankin toimitusjohtaja Olli Liusjärvi sanoo.

Liusjärvi olisi pitänyt suotavana Etelä-Hämeen Osuuspankin perustamista jo vuonna 2000. Pankin synnyttäminen olisi kuitenkin ollut epärealistista.

Hämeenlinnan osuuskuntakokouksessa kaikki uuden osuuspankin perustamista tukevat puheenvuoroja otettiin vastaan vuolain kätten taputuksin. Päätöstä arvioitiin kriittisesti vain kahdessa puheenvuorossa.

Kirsti Eklund ei pitänyt siitä, että uusi pankki synnytetään sulautumalla Riihimäkeen. Hän pelkäsi myös piensäästäjän talletussuojan kaventuvan, kun pankkien määrä pienenee. Toimitusjohtaja Liusjärvi kertoi, että 100 000 euron suoja on pankkiryhmäkohtainen.

– Pankkeja yhdistetään, mutta sijoituksia hajautetaan, Juhani Lehtonen ihmetteli.

Hämeenlinnan Seudun Osuuspankin työntekijöiden edustaja Johanna Kymäläinen-Pitkämäki ilmoitti henkilöstön kannattavan pankkien sulauttamista. Näin siitäkin huolimatta, että tuttu ja turvallinen työympäristö muuttuu. Pankin entinen toimitusjohtaja Ossi Halonen halusi myös pyynnöstä kertoa, mitä mieltä on hankkeesta. Halonen ilmoitti kannattavansa sitä.

– Kysymys on siitä, millä rakenteilla osuuspankkien menestystarinan tulevaisuus turvataan.

Kiitosta, ettei…isoteltu muille

Hämeenlinnan Seudun Osuuspankin hallituksen puheenjohtaja Matti Niemelä ei peitellyt iloaan. Hänen mukaansa ratkaisut uudesta pankista löytyivät helposti neuvotteluissa, vaikka oli kiire.

– Opimme jo ensimmäisellä kierroksella tuntemaan toisemme. Ei tullut edes hiki. Olo on kuitenkin nyt helpottunut.

Niemelä näkee, että Janakkalan Osuuspankin poisjäännin jälkeen ainoa vaikeus oli, että Hämeenlinnasta tuli niin suuri. Oli vaikea saada tasapainoa pankkien kesken.

– Meidän piti antaa hieman periksi. Saimmekin muilta kiitosta, että emme isotelleet.

Hämeenlinnan osuuskuntakokoukseen osallistui 313 jäsentä. Edellisessä kokouksessa oli noin 500 jäsentä. Pankin hallintoneuvoston jäsen Jaana Hirva halusi keskellä kesääkin olla paikalla, kun uusi osuuspankki perustetaan.

– Tämä oli historiallinen päätös. Olimme muuttamassa maailmaa, Hirva sanoi kokouksesta poistuessaan. (HäSa)

Menot