Kanta-Häme

Pankkileirien rajat ryskyivät ensi kertaa

Sibeliuksenkadun konttorin ikkunateippauksissa on vielä Kantasäästöpankin logot, mutta Oma Säästöpankin laajentuminen jatkuu jo kovaa vauhtia.

Tiistaina tiedotettiin ”historiallisesta käänteestä Suomen pankkikentässä” eli säästöpankin ja osuuspankin yhdistymisestä.

– Olemme tienhaarassa, jota ei ole vapaaehtoisesti ylitetty vajaaseen 200 vuoteen, hehkuttaa Oma Säästöpankin toimitusjohtaja Pasi Sydänlammi.

Joroisten Osuuspankin kanssa vuoden 2015 lopussa tapahtuva yhdistyminen on jatkoa kehitykselle, jossa ensin Seinäjoen seudulla toiminut Oma Säästöpankki ja Hämeenlinnan seudun Kantasäästöpankki yhdistyivät viime syksynä. Kuluvan vuoden lopussa kokonaisuuteen liittyy Etelä-Karjalan Säästöpankki.

Maantieteellisesti Oma Säästöpankki kattaa jatkossa alueen Seinäjoelta Hämeenlinnan seudun kautta Etelä-Savoon ja Lappeenrantaan.

– Toimialueen eheytyksen kannalta Helsingin ja Tampereen väliin jäävällä alueella on mahdollisuuksia, vihjaa varatoimitusjohtaja Tarmo Laine.

Käytännössä kyseeseen tulevat ainoastaan yhteisvastuuseen sitoutumattomat POP-pankit.

Sääntely taustalla

Oma Säästöpankki pohjaa toimintansa maakunnallisuuden ja taloudellisen riippumattomuuden arvoille.

– Helsinki-vetoisista, rajattomaan yhteisvastuuseen perustuvista ryhmittymistä poiketen meidän mallimme mahdollistaa pääomien, omistuksen ja päätöksenteon säilymisen omalla toimialueella, Sydänlammi sanoo.

Esimerkiksi Joroisten Osuuspankin tapauksessa liiketoiminta siirtyy Oma Säästöpankille, mutta osuuskunta jää taustalle omistajaksi. Pankin taustalla olevat säätiöt ja osuuskunta voivat käyttää varojaan Tarmo Laineen mukaan esimerkiksi hyväntekeväisyyteen.

– Esimerkiksi urheiluun, kulttuuriin tai sairaalahankkeisiin.

Paikallispankkimurroksen taustalla ideologiaa enemmän vaikuttaa kuitenkin EU-tasoisen pankkisääntelyn kiristyminen.

– Alle sadan miljoonan taseella ei ole enää mahdollista pyörittää kilpailukykyistä pankkitoimintaa. Byrokratiasta tuli niin iso päällystakki, että pienen pankin polvet pettävät, luonnehtii Joroisten OP:n toimitusjohtaja Osmo Ahtiainen.

Aatteellisia ristiriitoja hän ei näe säästöpankkileiriin siirtymisessä.

– Arvomaailmamme ovat lähellä toisiaan. Paikallisuus ja oma päätösvalta ovat tärkeitä, Ahtiainen päättää. (HäSa)

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic