Kanta-Häme

Pannulappu Amerikan presidentille

Turengissa asuva 87-vuotias Martta Lehtonen voi suoralta kädeltä sanoa, että hän pääsi käsitöiden makuun jo lapsena.

Vielä silloin kyse ei ollut suoranaisesta harrastuksesta, vaan selviytymisestä. Kun kaikesta oli pulaa ja puutetta, vaati elämä erikoistaitojen opettelua ja niiden hyödyntämistä.

– Äidilleni tein ensimmäiset keinutuolimatot siinä yhdeksän vanhana. Ryijyt, raanut ja villasukat tehtiin kaikki itse, ei silloin mitään ylimääräistä ostettu, Lehtonen kertoo.

Martta Lehtonen oli vasta 12-vuotias, kun talvisota syttyi. Peliin sai laittaa kaiken mielikuvituksen sekä toimeliaisuuden, ja vähän enemmänkin.

– Kun vaatteista oli pulaa, kähvelsin vaarin risaisen pompan ja tein siitä uuden liivin itselleni. Kyllä muori siitä hieman motkotti, Lehtonen muistelee.

Pipot, päähineet ja villasukat syntyivät Leppäkoskella varttuneelta tytöltä kädenkäänteessä mummon opastuksella. Useimmiten tilaukset tulivat isojen maatalojen perheiltä.

– Ei hatuissa kulunut kuin pari päivää, ja takkien piti olla valmiina viikossa kahdessa. Mitään kursseja en ole käynyt, käsityö kulkee meillä verissä.

Venäjältä ei vastattu

Hiljalleen ankeat ajat saivat rinnalleen valoa, ja Martta Lehtonen sai tehdä käsitöitä pelkästään harrastamisen ilosta.

– Aikuisiällä sain pestin Valiolta, joka kesti 30 vuotta. Kudoin ja virkkasin kaikenlaista monelle työtoverille, sukulaiselle ja ystävälle.

Yksi Lehtosen valmistamista huiveista on myös televisiosta tuttu.

– Huivi matkasi aikoinaan janakkalalaisen kansanedustajan Lyyli Aallon harteilla Linnan juhlissa. Katselin sitä säihkettä televisiosta, Lehtonen muistelee hymyillen.

Lehtosen käsityöt ovat saaneet huomiota myös Suomen rajojen ulkopuolella. Hän kertoo hykerrellen lähettäneensä Rauhan vuoden 1986 kunniaksi pehmeitä paketteja maailmalle.

Paketit sisälsivät eri maiden lippujen väreillä virkattuja pannunalusia.

– Amerikan presidentin rouva kiitteli kauniista pannunalusesta kauhean huonolla käsialalla, Lehtonen innostuu ja näyttää ajan patinoimaa paperia.

Kirjoituskoneella nakutettu kirje on allekirjoitettu hieman tutisevin käsin nimellä Nancy Reagan.

Kiitoskirjeet Lehtonen on saanut myös muiden muassa Ruotsin kuninkaalta Kaarle Kustaalta ja Tanskan hallitsijalta Margareta toiselta.

– Hrustsevilta en ikinä saanut mitään vastausta, kun Venäjällä oli siihen aikaan lähetyksiä tapana kadota, Lehtonen naurahtaa.

Muistot tallessa

Innokkaan käsityöläisen harrastus ei jäänyt pelkkään tekstiilityöhön.

Lehtosen kotia somistavat niin omatekemät öljyvärimaalaukset ja valokuvat kuin erilaiset kunniakirjat milloin mistäkin kädentaidosta.

Vuosien aikana Lehtonen on säästänyt kaikenlaista pullonkorkeista lähtien.

– Kun lapsena ei saanut juuri mitään, tuli myöhemmin säilytettyä lähes kaikki, Lehtonen perustelee.

Vuosien saatossa kerätyistä muistoista ja kotikutoisista vaatteistaan Lehtonen kokoaa aina keväisin oman parvekenäyttelynsä. (HäSa)

Päivän lehti

27.11.2020

Fingerpori

comic