Kanta-Häme

Panssarimuseo suunnittelee vaunujen suojaksi rinnekatoksia

Panssarimuseon männikköisessä rinteessä nököttäville näyttelyvaunuille puuhataan suojaa. Mikäli museon ja sitä hallinnoivan Panssarimuseosäätiön suunnitelmat toteutuvat, parin vuoden päästä rinteessä on kaksi pitkää katosta.

Panssarimuseosäätiön hallituksen puheenjohtaja Jari Lemmetyinen kertoo, että niin sanotuille jatko- ja talvisodan tasanteille on tarkoitus rakentaa 80 metriä pitkät, 12 metriä syvät ja enintään neljä metriä korkeat katokset, jotka suojaavat näyttelyvaunuja ennen kaikkea auringolta ja vedeltä.

Samalla myös museon ulkotilojen ympärivuotinen käytettävyys paranee, kun vaunut pääsevät valaistun katon alle.

Museonjohtaja Timo Teräsvalli huomauttaa, että ulkoalueella oleviin vanhoihin vaunuihin on huomattavasti mukavampi tutustua, jos ne eivät ole lumen peitossa.

28 000 kävijän rajapyykin tänä vuonna rikkonut museo on avoinna myös talvisin joka päivä jouluviikkoa lukuun ottamatta. Varsinkin talviaikaan toivottaisiin lisää kävijöitä.

Kansalaiskeräys alkaa vuodenvaihteessa

Jari Lemmetyisen mukaan katos takaa ainutlaatuiselle kokoelmalle entistä paremman säilyvyyden. Erityisesti suomalaisten panssari- ja panssarintorjuntajoukkojen historiaa esittelevän kokoelman joukossa on harvinaisuuksia, jotka ovat ainoita laatuaan.

Osa vaunuista on ollut taivasalla museon avaamisesta eli vuodesta 1961 lähtien. Niitä on tähän asti pitänyt pestä ja maalata säännöllisesti muutaman vuoden välein. Vuosikymmenten kuluessa myös vaunujen sisään tihkuva vesi on tehnyt pahaa jälkeä.

Hanke aiotaan rahoittaa vuodenvaihteessa käynnistyvällä kansalaiskeräyksellä, jonka tavoitteena on kerätä runsaat 500 000 euroa.

– Keräyslupa on saatu. Keräys alkaa ensi vuoden alussa ja jatkuu vuoden 2015 loppuun. Pankkitili on jo avattu, Lemmetyinen kertoo.

Hän arvioi, että keräysurakka ei tule olemaan helppo, vaikka joitakin merkittäviäkin lahjoituksiakin on mahdollisuus saada.

Lupahakemus vireille ensi keväänä

Myös katosten suunnittelutyöt ovat pitkällä. Niistä on tulossa teräsrakenteisia ja pulpettikattoisia. Katokset ovat edestä avoimia ja niiden takaseinissä on vaunujen siirtelyä helpottavat liukuovet.

Rakennuslupaa katoksille haetaan ensi keväänä. Panssarimuseosäätiö on kuitenkin jo etukäteen varmistanut, ettei suunnitellun kaltaisten katosten rakentamiseen periaatteessa ole estettä.

28 vaunun katoksiin kuluu kattopeltiä yli 2000 neliötä. Nämä museo saa lahjoituksena Ruukilta. Maansiirtotöistä puolestaan huolehtii Panssariprikaati.

Katokset on suunniteltu rakennettaviksi kymmenen metrin pätkistä, joten vaikka koko tarvittavaa summaa ei saataisikaan kasaan, katosta on mahdollisuus rakentaa myös osissa.

– Maansiirtotyöt tehdään joka tapauksessa ensi vuoden syksyllä. Uusi rinne on tarkoitus avata 25.6.2016, Lemmetyinen aikatauluttaa.

Panssarimuseon kokoelmilla on nykyisin käytössään kolme lämmitettyä sisätilaa. Katosten rakentamisen jälkeenkin taivasalle jää edelleen muun muassa ulkomailta hankittua kalustoa. (HäSa)