fbpx
Kanta-Häme

Panssarimuseon tukikonsertti kaipasi vain lisää yleisöä

Panssarimuseon tukikonsertin aikana Elenia-areenassa oli hieman väljempää kuin järjestäjät olivat toivoneet. Lauantai-iltapäivän mittainen konsertti järjestettiin varainkeruutavaksi museon kaipaamaa panssarivaunukatosta varten.

Katosta on kaivattu, jottei vanhojen ja myös sotahistoriallisesti harvinaisen panssarikaluston tarvitsisi olla taivasalla. Museojohtaja Timo Teräsvallin mukaan tavoitteena on saada kasaan puoli miljoonaa euroa.

Lauantainen tukikonsertti oli yksi keino, jolla rahaa oli määrä kerätä.

– Kun tulot ja menot lasketaan, niin voi olla, että jäämme hieman plussalle. Kyse on nelinumeroisesta summasta, Teräsvalli kuvaili.

Tällä hetkellä Panssarimuseosäätiöllä on tavoitteesta kasassa noin viidennes eli 100 000 euroa.

Puitteisiin oli konsertissa panostettu. Tilaisuuden juonsi sotahistoriaharrastuksestaan tunnettu radiotoimittaja Jone Nikula, ja esiintyjinä olivat muun muassa iskelmälaulaja Eino Grön, Aikakone ja Apulannan Toni Wirtanen.

– Ongelma on, että vetovoimaisia suomalaisia artisteja on hankala saada tekemään hyväntekeväisyyskonsertti keskellä kesää, Teräsvalli totesi.

Teräsvalli oli kuitenkin tyytyväinen konsertin järjestelyihin, ja hän totesi tapahtuman saavan jatkoa.

Konserttien väliin oli sijoitettu paneelikeskustelu, jossa aiheena oli panssarisotahistoria sekä museon merkitys. Panelistien joukossa olivat muun muassa Sotaveteraanien liiton puheenjohtaja Erkki Heikkinen sekä muusikot Toni Wirtanen ja Maki Kolehmainen.

Yleisön voitti puolelleen kuitenkin sotakirjoistaan tunnettu sotakamreeri Reino Lehväslaiho. 94-vuotias kolmen sodan veteraani ja entinen panssarimies muisteli omia sota-aikojaan 45 sotaromaanin kirjoituksen tuomalla kertojan kokemuksella.

– Kaksi majuria keskustelivat minusta ennen Portinhoikan taistelua. Toinen sanoi, ettei (Lehväslaiho) pelkää mitään eikä ketään, koska hän ei kunnioita ketään eikä pelkää ketään. No niin, hän sanaili.

Puheenvuorot päättyivät lähes poikkeuksetta yleisön aplodeihin.

Sotaveteraanien liiton puheenjohtaja Heikkinen totesi keskustelussa, että sotamuseoiden merkitys tulee korostumaan tulevaisuudessa entisestään.

– Sodan kokema sukupolvi on jättämässä meidät. Museot pitävät sodan kokemusta yllä, Heikkinen sanoi.

Panssarimuseon säätiön varainkeruu on aktivoitunut, ja parhaillaan säätiö kerää myös rahaa joukkorahoitussivusto Mesenaatin sekä hanketta varten avatun tankkikatos.fi-sivuston kautta.

Museojohtaja Teräsvalli luottaa siihen, että rahat panssarivaunujen katoksia varten saadaan rakennettua lähivuosina. HäSa

Menot