Kanta-Häme

Panssarimuseon vaunut saavat katoksensa - kolmannes joukkorahoituksesta tuli mangafaneilta

Parolan Panssarimuseon vanhojen panssarivaunujen puolesta viime kesänä käynnistynyt joukkorahoituskampanja on päässyt tavoitteeseensa. 

Panssarimuseon rinnekatoksen rakentaminen pääsee nyt suunnitellusti käyntiin syksyllä 2017. 

Museon ulkonäyttelyrinteessä on ainutlaatuinen kokoelma sodissamme käytettyjä panssarivaunuja, jotka ovat olleet säiden armoilla pääosin vuodesta 1961 alkaen.

– Joukkorahoituskampanjan 60 000 euron minimitavoitteen täyttyminen mahdollistaa valaistujen sääsuojakatosten rakentamisen käynnistämisen, kertoo Panssarimuseon johtaja Timo Teräsvalli. 

Teräsvalli kertoo yllättyneensä siitä, että kampanjaan tuli Japanista noin 200 lahjoitusta, joiden yhteissumma on yli 20 000 euroa.

– Pelkästään viime viikon aikana sieltä tuli 20 lahjoitusta, Teräsvalli kertoo.

Panssarimuseon kampanjan suosiota Japanissa selittävät siellä julkaistut manga-sarjakuvat, joissa nuoret tytöt seikkailevat toisen maailmansodan aikaisella BT-42 -vaunulla koulujen välisessä panssarivaunuturnauksessa. 

Maailman ainoa säästynyt BT-42 löytyy Parolan panssarimuseosta ja tänä kesänä museolla on käynyt nuoria japanilaisturisteja nimenomaan tätä vaunua katsomassa. 

Kahden katoksen rakentamisen kokonaisbudjetti on 400 000 euroa, josta joukkorahoituskampanjan koko osuudeksi on asetettu 200 000 euroa. Rakentamisprojektin suojelijana toimii ministeri Elisabeth Rehn.

– Katokset parantavat museovieraiden viihtyvyyttä, mahdollistavat ulkonäyttelyn ympärivuotisen aukiolon sekä ainutlaatuisen panssarihistorian säilymisen jälkipolville, Timo Teräsvalli kertoo.

Joukkorahoituskampanjaan voi yhä osallistua internetsivujen www.tankkikatos.fi ja www.mesenaatti.me kautta. 

Panssarimuseo on sotahistoriallinen erikoismuseo, jonka päätehtävä on kerätä, tallentaa, entisöidä, tutkia ja esitellä suomalaisten panssari- ja panssarintorjuntajoukkojen historiaa.

Lisäksi keskeisenä teemana on kertoa panssarijoukkojen ja niiden kaluston teknisestä kehityksestä ja käytöstä itsenäisen Suomen puolustusvoimissa. HäSa

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic