Kanta-Häme

Nykyaikaistetut M1-rynnäkkökiväärit otettiin käyttöön Panssariprikaatissa

Ampumisen ergonomia paranee, kun säätää perän itselleen sopivaksi. Kuva: Esko Tuovinen
Ampumisen ergonomia paranee, kun säätää perän itselleen sopivaksi. Kuva: Esko Tuovinen

Panssariprikaatin ensimmäiset varusmiehet saivat tänä keväänä nykyaikaistetut rynnäkkökiväärit.

– Modernisoidut rynnäkkökiväärit ovat kärkitaistelijoille. Alokkaille niitä ei ainakaan vielä jaeta, kertoo Parolan Huoltopataljoonan taisteluvälineupseeri Pasi Kiviniemi.

Valtaosa suomalaisista miehistä tuntee rynnäkkökivääri 7.62 RK 62:n. Se on kymmeniä vuosia jaettu kaikkien varusmiesten henkilökohtaiseksi aseeksi. Nyt siitä on kehitetty kolme modernisoitua versiota M1, M2 ja M3. Panssariprikaatissa käytetään M1-versiota.

Suomalaista rynnäkkökivääriä ei ole ryhdytty uudelleen valmistamaan. Modernisointi on tehty vanhoihin kivääreihin. Suomalaisten rynnäkkökiväärien kestävyys on hyvä, sillä palveluskäytössä on edelleen 1960-luvun puolivälissä valmistettua aseita.

Tärkeimmät muutokset aseeseen ovat teleskooppisesti säädettävä perä, uusi vaihdin, optisen tähtäimen jalusta ja taktinen kantohihna.

– Taisteluliivien kanssa rynnäkkökiväärillä ei välttämättä saanut optimaalista ampuma-asentoa. Perän säädettävyys mahdollistaa erikokoisille ampujille hyvän asennon, yliluutnantti Kiviniemi sanoo.

Vaihtimella rynnäkkökiväärin toiminta muutetaan varmistukseksi, sarjatuleksi tai yksittäisiksi laukauksiksi. Uutta vaihdinta on helpompi käyttää kuin vanhaa. Sitä voi siirtää jopa liipasinsormella.

 

Juttu jatkuu videon jälkeen.

 

 

Uuteen jalustaan voidaan kiinnittää optinen tähtäin. Puolustusvoimat on ottanut käyttöön Airbusin valmistaman optisen tähtäimen, joka sopii jalustaan. Se antaa kirkkaan ja selkeän kuvan maalista. Etäisyyden ja sivutuulen korjaamiseen ovat pienet mutta selkeät asteikot.

Optinen tähtäin ei ole varuste, joka jaettaisiin edes kaikille M1:n käyttäjille.

– Modifioidussa aseessa on myös lisävarusteille ylimääräinen kisko, johon voidaan kiinnittää vaikka asevalo, Kiviniemi kertoo.

Suomalainen rynnäkkökivääri on samanlaisia patruunoita käyttävä ase kuin ennenkin. Puolustusvoimat katsoo kuitenkin, että sitä nykyaikaistamalla on kustannustehokkaasti kasvatettu jalkaväkitaistelijoiden tulen tehoa.

M2- ja M3-malleihin on vaihdettu kädensuojus ja liekinsammutin. M2 on rakennetun alueen taisteluihin kehitetty ase. Liekinsammutin piipun päässä vähentää laukausten synnyttämää leimahdusta ja siten heikentää ampujan sijainnin paljastumista.

M2:n liekinsammuttimeen on mahdollista liittää murtojarru. Sillä voidaan katkaista esimerkiksi rakennusterästä. Kun painetaan murtojarru rakennetta vasten ja laukaistaan ase, murtojarru antaa voimakkaan iskun.

M3 on M2:n kaltainen, mutta sillä on uusi pintakäsittely ja väri.

Kun modifioidut rynnäkkökiväärit ovat vasta tänä keväänä tulleet palveluskäyttöön, ne ovat tuoreita välineitä myös armeijan kantahenkilökunnalle.

– Näistä ei ole vielä meillä kovin paljon käyttökokemuksia, Kiviniemi toteaa.

Puolustusvoimat ei ole julkaissut, kuinka suuri osa rynnäkkökivääreistä on modifioitu. Uudistuksella aiotaan kuitenkin jatkaa nykyisten rynnäkkökiväärien käyttöä pitkälle 2030-luvulle. HäSa

 

Tuttu rynkky

7.62 RK 62 on suunniteltu mallina AK-47 eli kalashnikovina.

Aseen kaliiberi on 7,62 millimetriä eli 0,3 tuumaa.

Itsenäisyyden ajan kotimaiset sotilaskiväärit ovat käyttäneet 7,62 millimetrin luoteja.

Sako ja Valmet valmistivat rynnäkkökivääriä.

Niiden modernisointityö käynnistettiin vuonna 2015.

Modernisointityön teki Millog.

Optiikkaa ja muita lisävarusteita on hankittu ulkomailta.

Modernisointi maksoi 12,6 miljoonaa euroa.

Päivän lehti

13.7.2020