Kanta-Häme Hämeenlinna

Panssariprikaatin harjoitus Hämeenlinnan keskustassa peruttiin koronatilanteen vuoksi

Sotilaspoliisien piti harjoitella Hämeenlinnan keskustassa kahtena peräkkäisenä torstaina.
Sotilaspoliisi osallistui puolustusvoimien Kaakko 19 -pääsotaharjoitukseen. Arkistokuva. Kuva: Joel Maisalmi
Sotilaspoliisi osallistui puolustusvoimien Kaakko 19 -pääsotaharjoitukseen. Arkistokuva: Joel Maisalmi

Sotilaspoliisien piti jalkautua taisteluvarustuksessa Hämeenlinnan kantakaupungin kaduille torstai-iltana. Kyseessä oli suunniteltu Panssariprikaatin sotilaspoliisikomppanian harjoitus, josta prikaati tiedotti mediaa.

Maavoimat kuitenkin tiedotti tiistaina puolenpäivän jälkeen, että harjoitus on peruttu vallitsevan koronatilanteen vuoksi. Arhippaisen mukaan kyseessä on Panssariprikaatin oma päätös, ja vastaavanlaisia harjoituksia järjestetään parhaillaan esimerkiksi pääkaupunkiseudulla.

– Ainakaan minun tiedossani ei ole, että kaikkia harjoituksia oltaisiin perumassa tai sellaisesta olisi laajempaa linjausta. Pitää muistaa että tässä tapahtuu nyt koko ajan niin paljon, että tilanteet muuttuvat jatkuvasti.

 

Panssariprikaatin tiedottaja Kirsi Lehto kertoo, että harjoituksesta tiedottamisessa kävi tietotekninen vahinko.

– Tiedote harjoituksen järjestämisestä oli ajastettu järjestelmään jo aikaisemmin, ja se julkaistiin virheellisesti. Päätös harjoituksen perumisesta oli tehty jo aikaisemmin, Lehto kertoo.

Panssariprikaati ja muut puolustusvoimien joukko-osastot jatkavat harjoittelua, mutta varusmiesten koulutusta ja lomakiertoa on muokattu koronan vuoksi. Myös kertausharjoitukset on peruttu.

Puolustusvoimien tiedotuspäällikkö Max Arhippainen kertoi tiistaiaamupäivällä Hämeen Sanomille, että puolustusvoimat jatkaa harjoittelua.

– Puolustusvoimilla on lakisääteinen velvollisuus pitää osaamista yllä, ja siitä pidetään kiinni myös poikkeusaikana. Koulutuksen täytyy jatkua.

Lue myös: Varusmiehet säästyneet joukkotartunnoilta – Miksi koronavirus ei koettele varuskuntia kuten kausi-influenssa?

 

Mikäli Suomeen määrättäisiin alueellisia tai koko maan kattavia ulkonaliikkumiskieltoja, puolustusvoimat saattaa antaa poliisille virka-apua.

– Näin toimitaan vain, jos poliisi sitä pyytää, Arhippainen sanoo.

Alkavaan kokoukseen tiistaina kiirehtinyt Arhippainen ei ehtinyt vastata kysymykseen, miten puolustusvoimat on valmistautunut mahdolliseen virka-apupyyntöön. HäSa

Lue myös: Puolustusministeri Kaikkonen: ”Olen kehottanut Puolustusvoimia varautumaan tuleviin virka-apupyyntöihin”

 

Juttua muokattu 24.3. kello 12.17: harjoitus on peruttu. klo 13.23: täsmennetty leipätekstiin ja otsikkoon, että Arhippaisen mukaan harjoituksen peruminen oli yksittäinen, eikä puolustuvoimat ole perumassa kaikki harjoituksiaan. Klo 12.33: Lisätty Kirsi Lehdon kommentit.

Päivän lehti

10.7.2020