Kanta-Häme

Panssarisoittokunnan joutsenlaulu Kaaressa

 

Sotilasmusiikin perinnepäivää juhlitaan ympäri Suomea marraskuussa ja Hämeenlinnassa se on tarkoittanut aina Panssarisoittokunnan konserttia Hämeenkaaressa. Tänä syksynä perinteikäs, 94-vuotias soittokunta jättää jäähyväiset Hämeenkaarelle, sillä kokoonpano päätyi Puolustusvoimien säästökuurilla lakkautettavien listalle.
 
– Haikeilla mielin tässä ollaan, musiikkimajuri Pasi-Heikki Mikkola tunnustaa.
 
– Soittokunnan lopettaminen konkretisoituu koko ajan, kun monia asioita tehdään viimeistä kertaa. Tämä on meille 20 kerta Hämeenkaaressa ja porukkaa on ollut aina tosi paljon, joten kannattaa tulla ajoissa.
 
Heidi Kyrö solistina
Konsertissa julkistetaan perinteisesti Panssarisoittokunnan killan valitsema vuoden soittaja. Solisteina ovat laulajatähti Heidi Kyrö ja sopraanosaksofonisti Jouko Nyqvist.
 
– Jouko on pitkän linjan muusikko, joka on ollut meillä riveissä muutaman vuoden. Hän on soittanut muun muassa UMO-jazzorkesterissa ja freelancerina joka puolella, Mikkola kertoo.
 
– Heidillä taas on ensi vuonna 20-vuotistaiteilijajuhla, jota varten meillä oli yhteisiä suunnitelmia. Nyt otamme ikään kuin varaslähdön, kun syntyi tuo ikävä påäätös soittokunnan lopettamisesta.
 
Ohjelmistoon on valittu kappaleita soittokunnan pitkän matkan varrelta. Konsertti alkaa Ilari Hylkilän Kunniamarssilla, joka on vuoden 2005 marssisävellyskilpailun voittajateos.
 
– Sitä seuraa Arvo Ollin Syksy, joka on fantasia puhallinorkesterille.
 
– Olli on vanhoja panssarisoittokunnan ja tuottelias säveltäjä, jolta valitsimme vähän isomman teoksen.
 
Puoliajan jälkeen kuullaan muiden muassa Leonard Bernsteinen Slava!, Philip Sparken Orient Express ja Luis Pasquetin Kolme punaista tangoa.
 
– Tarkoituksena on tarjota yleisölle viihteellinen konsertti ja Slava! on hauska biisi, jossa on vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Orient Express on vähän samaa sarjaa ja siinä säveltäjä on onnistunut hienosti kuvaamaan junamatkan tunnelmaa.
 
– Luis Pasquet on Lahdessa asuva, 95-vuotias herrasmies, joka tuntee latinalaisen tangoperinteen kuin omat taskunsa. Esitämme hänen tuotannostaan kolmen tangon sarjan.
 
Tuoretta paikallista
Heidi Kyrö laulaa soittokunnan solistina konsertin molemmilla puoliskoilla. Ennen väliaikaa kuullaan Pertti Haverisen kappaleet 270 päivää ja Sydänsilta, Liisa Akimoffin Kevät sekä Mika Toivasen Sun suomineitos oon. Kakkospuoliskolla luvassa on Disco-medley lisäksi vahvaa paikallisväriä, eli Janne Saksan ja Sana Mustosen laulut Sielu lentää levoton ja Murheellisia aamuja.
 
– Heidiltä kuullaan ihan uusinta materiaalia, Mikkola sanoo.
 
– Murheellisia aamuja on vuoden 2011 Pop´n Roll -sävellys- ja sanoituskilpailun voittaja.
 
 
Panssarisoittokunnan perinnepäivän konsertti su 18.11. klo 16 Hämeenkaaressa. Vapaa pääsy.

Päivän lehti

6.4.2020