Kanta-Häme

Panssarivaunujen pimeänäkölaitteita kunnostetaan Ilveskalliolla

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) on valtuuttanut Puolustusvoimat hankkimaan panssarivaunukaluston pimeätoimintakyvyn kunnostamisen Millog oy:ltä.

Hankintaan sisältyy MT–LB-, BMP–2M-, Leopard 2A4- ja Leopard 2A6 -panssarivaunujen pimeänäkölaitteiden kunnostaminen sekä kunnostukseen liittyvät muutostyöt, varustelu ja dokumentointi vuonna 2017 sekä lisähankintavaraus vuosille 2018–2023.

Jalkaväen tarkastaja, eversti Heikki Taavitsainen Maavoimien esikunnasta kertoo, että osa töistä tehdään Millog oy:n Ilveskallion toimipaikassa Hattulan Parolannummella.

– Panssarikalusto on keskitetty Hattulaan, joten varmasti pääosa työstä tehdään siellä ja osa Lievestuoreella, mutta uskon, että työt jakautuvat koko Millogin organisaatioon.

Hankinnan kokonaisarvo lisähankintavarauksineen vuosina 2017–2023 on noin 13 miljoonaa euroa.

– Tämä on yksi iso osa maavoimien suorituskyvyn kehittämistä. Pystymme turvaamaan panssarivaunukaluston käytettävyyden 2030-luvulle. Suorituskykymme ei laske ja uskottava puolustus säilyy.

Hankinnan kotimaisuusaste on 62 prosenttia, ja sen työllistämisvaikutus on yli 21 henkilötyövuotta.

– On erinomainen asia, että kotimainen teollisuus kykenee kunnostustyöt tekemään. Tällä tavalla saadaan työtä kotimaahan, Taavitsainen toteaa.

Kunnostustyöt tehdään panssarivaunukaluston normaalin huoltokierron yhteydessä.

Työt ovat osin jo käynnissä ja jatkuvat tämän vuoden aikana. Ne kestävät vuodelle 2023.

– Pimeänäkölaitteet otetaan irti, ja niihin laitetaan uutta elektroniikkaa. Osin vaihdetaan ihan uuttakin välineistöä. Kyseessä on päivitys, joka tehdään kaikkiin laitteisiin, Heikki Taavitsainen kertoo.

Tarkkaa kunnostettavan kaluston määrää Taavitsainen eri kerro puolustusturvallisuussyistä, mutta sanoo, että kyse on ”sadoista ajoneuvoista”.

– Tämä mahdollistaa toimintakykymme kaikkina vuorokaudenaikoina. Voimme ajaa pimeässä ilman valoja ja näemme vastustajan ajajat, ampujat ja johtajat. Se on välttämätöntä nykyaikaisilla taistelukentillä. HÄSA

Uusimmat