Kanta-Häme

Panssarivaunun jäänteistä maksettiin yli 200 000 euroa

Puolustusvoimat on myynyt muutaman tonnin painoisen kasan ruosteista terästä 213 150 eurolla. Hinta tarjottiin tiistai-iltana päättyneessä verkkohuutokaupassa, jossa tehtiin yli 800 tarjousta.

Keräilijöitä suuresti kiinnostanut kohde oli saksalainen Panzerkampfwagen IV eli Panzer IV -panssarivaunu – tai oikeammin sanottuna sen jäänteet.

Huutokaupattu vaunu on palvellut viimeksi Suomen puolustusvoimien maalitauluna. Vaunussa ei ollut jäljellä edes tornia teloista tai muista kulkemiseen vaadittavista osista puhumattakaan.

Käytännössä ostaja sai siis ruosteista metallia, jossa on luotien, tykin ammusten ja singon ontelopanosten sekä rungon päällä räjäytettyjen kasapanosten tekemiä reikiä ja vaurioita.

Ei takuuta

Panzer IV -vaunuja valmistettiin aikanaan tuhansittain, mutta harvat jäljellä olevat yksilöt ovat kunnostaan riippumatta haluttua keräilytavaraa.

Suomeen vaunuja ostettiin jatkosodan aikana 15 kappaletta, mutta tositoimiin saksalaisvaunut ehtivät vasta saksalaisia vastaan käydyssä Lapin sodassa.

Kiinnostusta nyt myytyä vaunua kohtaan lisäsi se, että kyseinen yksilö saattoi esiintyä vuoden 1955 Tuntematon sotilas -elokuvassa. Täyttä varmuutta tästä ei kuitenkaan ole.

Huutokaupan ehtojen mukaan puolustusvoimat ei anna vaunulle takuuta, eikä myöskään takaa sen soveltuvuutta alkuperäiseen käyttötarkoitukseensa. Ostajalla on kaksi viikkoa aikaa hakea vaununsa Porin prikaatista Säkylästä.

Vaunut kiinnostavat

Puolustusvoimat huutokauppasi tiistaina myös brittiläisen Charioteer-panssarivaunun puhkiammuttua ja ruosteista runkoa. Vaikka tässä vaunussa oli mm. torni jäljellä, ei se herättänyt samanlaista innostusta keräilijäpiireissä kuin saksalaisvaunu. Charioteerin hinta nousi huutokaupan viimeisillä hetkillä 10 051 euroon.

Suomessa on aiemminkin myyty amaalitauluina käytettyjä saksalaisvaunujen romuja korkeaan hintaan.

Vuonna 2007 myytiin kolme hyvin huonokuntoista Sturmgeschütz III eli Sturm -rynnäkkötykkiä, joista halvin vaihtoi omistajaa 115 000 eurolla ja kalleimmasta maksoi brittiläinen keräilijä 185 000 euroa. (HäSa)