Kanta-Häme Hämeenlinna

Panssarivaunun kranaatti räjähti tykin panospesässä Hätilässä – Ei henkilövahinkoja

Varokejärjestelmä rajoitti räjähdyksen tykin putken sisälle
Panssariprikaatin käyttämä BMP 2-vaunu. Arkistokuva: Anja Filppula

Panssariprikaatin harjoituksessa Hämeenlinnassa räjähti sirpalekranaatti panssarivaunun tykin panospesässä tiistaina. Onnettomuus ei aiheuttanut henkilövahinkoja, tiedotti Maavoimat illalla.

Turma tapahtui noin kello 17.30 varusmiesten ampumaharjoituksessa Hätilän ampuma-alueella. Rynnäkköpanssarivaunun automaattitykin panospesässä räjähti 30 millimetrin sirpalekranaatti.

Vaunussa oli onnettomuuden sattuessa kolme varusmiestä eli vaunun johtaja, ampuja ja ajaja.

BMP-2-panssarivaunun ase vaurioitui räjähdyksessä. Maavoimat arvioi, että räjähdyksen syy on voinut olla joko aseen tai ampumatarvikkeen toimintahäiriö.

Vaunujen käyttö keskeytettiin

Ampumaharjoitukset BMP-2-vaunuilla keskeytettiin toistaiseksi. Harjoituksessa oli mukana kymmenkunta kyseisen tyypin vaunua, kertoi Panssariprikaatin esikuntapäällikön sijainen, everstiluutnantti Tommi Marttinen.

–  BMP-2-vaunujen tornissa on tällaista vikatilannetta varten varokkeet. Varajärjestelmä löi tykin lukon taakse, jolloin räjähdys tapahtui tykin putkessa. Turmasta ei näin aiheutunut vaaraa miehistölle, Marttinen lisäsi.

Hätilän ampumaharjoitus jatkui tiistaina illalla käsiasein. Kranaattiturman tarkempi selvitys aloitetaan keskiviikkona.

Marttisen mukaan nyt tapahtuneen kaltaisia onnettomuuksia ei ole tapahtunut Panssariprikaatissa “ainakaan pitkään aikaan”. Everstiluutnantti muistutti, että BMP-2-vaunut ovat käytössä Suomen puolustusvoimissa vain Panssariprikaatissa. STT

 

Lue myös: Panssariprikaati tutkii sirpalekranaatin räjähdyksen –  “Ei ole aikaisemmin vastaavaa tapahtunut”