Kanta-Häme

Pantiinko pää puskaan?

Alkuviikosta julkistettu budjettiesitys ei sisällä muutoksia palveluverkkoihin. Siinä ei oteta kantaa esimerkiksi terveysasemien määrään tai kirjastoihin, vaikka talous on äärimmäisen tiukoilla.

Budjettiesitykseen sisältyy kryptinen lause, jonka mukaan suoritetaan poikkihallinnollisesti sote-prosessien toiminnallinen integrointi ja uudelleensuunnittelu.

Tarkoittaako tämä sitä, että seuraavan kerran palveluverkkoihin palataan vuoden päästä budjettia valmisteltaessa, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.)?

– Ei missään tapauksessa. Päin vastoin, olemme jo melkein aloittaneet työn, koska mukana ovat jo nimetyt sote-työryhmät luottamushenkilöistä ja virkamiehistä sekä kaupunginhallituksen remonttiryhmä. Työ alkaa heti, kun valtuuston on käsitellyt budjetin.

Vaikka alkaisikin, koska on tarkoitus saada tuloksia? Vuoden päästäkö?

– Ei suinkaan, lähden siitä, että jo alkuvuodesta tiedetään suunnat, miten edetään.

Onko siis mahdollista tehdä muutoksia jo ensi vuoden kuluessa?

– Tietenkin, mutta on varmistettava, ettei tehdä mitään järjenvastaista. Ratkaisujen pitää lähteä siitä, että tunnetaan toiminnot ja prosessit ensin. Sitä pohjalta voidaan tähdätä esimerkiksi perusterveydenhuollon kaksinapaisuuteen tai vaikkapa siihen, että on vain yksi terveyskeskus.

Mitä sen lisäksi?

– Monia mahdollisuuksia tutkitaan. Esimerkiksi Nummen hyvinvointikeskuksen suunnittelussa tulee ottaa huomioon sen mahdollisimman suuri monikäyttöisyys.

Entä liikkuvat palvelut?

– Ehdottomasti mobiilipalveluita kehitetään. Ennakkoluulottomasti pitää myös ryhtyä pohtimaan, voisiko vaikkapa kirjastoauto tehdä jotain muutakin kuin kuljettaa kirjoja. Onhan Tampereellakin se terveysnysse, josta saa palveluita.

– Pääasia on nyt se, että koko palvelukokonaisuutta tarkastellaan, ei ainoastaan yhtä kapeaa sektoria. Tällä ei tarkoiteta pahaa, vaan tavoitellaan mahdollisimman hyvää nykyisilla resursseilla. (HäSa)