Kanta-Häme

Panttivanki on hyvää valuuttaa sisällissodassa

Filippiiniläinen terroristijärjestö Abu Sayyaf on päässyt pitkästä aikaa otsikoihin länsimaissa. Islamistijärjestö tappoi maanantaina kanadalaisen panttivangin John Ridsdelin, kun määräaika lunnasrahojen maksamiseen oli umpeutunut.

Järjestö oli uhannut tappaa yhden neljästä panttivangistaan, jos sille ei makseta 300 miljoonaa pesoa (5,7 miljoonaa euroa). Kun rahoja ei näkynyt, 68-vuotias kanadalainen Ridsdel tapettiin. Hänen päänsä löytyi muovipussista Jolon kaupungissa.

Ridsdel ja kolme muuta siepattiin hotellialueelta Samalin saarella viime syyskuussa. Alkuperäinen lunnasvaatimus oli Guardianin mukaan miljardi pesoa (lähes 20 miljoonaa euroa) per panttivanki.

Abu Sayyafin lunnasvaatimukset ovat korkeimmasta päästä.

SIEPPAAJIEN hintahaarukka on leveä. Meksikossa saatetaan vaatia alimmillaan 400 euroa, mutta miljoonasummatkin ovat monilla maailman kolkilla tavallisia.

Frankfurter Allgemeine Zeitung oli saanut käsiinsä saksalaisen turvallisuusalan yrityksen raportin, jonka mukaan vuonna 2012 Afrikan Sahelin alueella ostettiin vapaaksi 24 länsimaalaista panttivankia. Lunnasraha oli keskimäärin 3,5 miljoonaa euroa.

Afganistanissa ja Irakissa lunnasvaatimus oli samana vuonna noin puoli miljoonaa euroa.

Mitään erityisiä indeksikorotuksia ei lunnasvaatimuksissa ole.

Kun Libyan johtaja Muammar Gaddafi osti vuonna 2000 vapaaksi suomalaiskaksikon ja neljä muuta länsimaalaista, lihoi Abu Sayyafin pankkitili 20 miljoonalla eurolla, kirjoittaa Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Kaksi vuotta sitten saksalainen lääkäripariskunta pääsi Filippiineillä vapaaksi neljän miljoonan euron rahasuoritusta vastaan. Maksaja oli raporttien mukaan ”Saksalle ystävällismielinen valtio”. Yleinen veikkaus oli Malesia.

Valtiot ei yleensä julkisesti myönnä maksavansa sieppaajille, sillä se olisi terroristijärjestöille ilmaista mainosta. Erityisen tiukkaa linjaa ovat vetäneet Yhdysvallat ja Britannia.

KRIISIALUEILLE ON lähtijöitä, vaikka riskit tunnetaan. Kidnappauksiin voi varautua erityisvakuutuksilla. Ne tunnetaan ammattislangilla nimellä K&R (kidnap and ransom).

Halvimmillaan kyse on pelkästä varautumiskoulutuksesta, joka voi kestää esimerkiksi kaksi päivää ja maksaa tv-kanava CNBC:n mukaan 2 000 euroa. Niissä kouluttajina on itse panttivankeina olleita henkilöitä.

Kaikkein kattavimmat vakuutukset ovat niin kalliita, että vain suuryritykset pystyvät hankkimaan niitä työntekijöilleen. 250 000 euroa kattaa panttivankineuvottelijan palvelut ja itse lunnasrahan.

VAKUUTUSTEN kysyntää ovat kasvattaneet Isisin ja muiden terroristijärjestöjen päänkatkaisuvideot.

Mistään uudesta vakuutustuotteesta ei ole kuitenkaan kyse. Ensimmäinen versio kidnappausvakuutuksesta tuli markkinoille vastauksena ennätyslentäjä Charles Lindberghin pojan sieppaukseen vuonna 1932.

Nykyisin monet suuret vakuutusyhtiöt tarjoavat sieppausturvaa. Amerikkalaisyhtiöt AIG, Travelers ja Chubb, brittifirma Hiscox sekä saksalainen Allianz ovat tällaisia.

Vakuutusyhtiöt eivät CNBC:n mukaan yleensä maksa suoraan lunnasrahoja kidnappaajille, vaan vakuutetun perheen tai yrityksen tulee hoitaa maksut itse ja laskuttaa jälkikäteen vakuutusyhtiötä.

Päivän lehti

30.10.2020

Fingerpori

comic