Kanta-Häme

Panu Villasessa asuu pieni maailmanparantaja

Vannoutuneella luonnon puolestapuhujalla ja asiantuntijalla Panu Villasella on kolme teesiä, joiden ehkäisemiseksi hän ajaa yhteiskunnan toimia joka sektorilla.

Yksi huolenaiheista on ilmastonmuutos.

– Nämä Trumpin puheet (ilmastonmuutoksen vähättely) ovat niin hälyttäviä! Kukaan vakavasti otettava tiedemies ja meteorologi ei ilmastonmuutosta enää epäile, Villanen tuhahtaa.

Toinen on biodiversiteetin eli luonnon monimuotoisuuden heikkeneminen ja eliöiden elinalueiden supistuminen.

– On pöyristyttävää väittää, ettei metsänhakkuiden lisääminen miljoonilla kuutioilla muuta biodiversiteettia. Ei niin voi tehdä. Ei metsää voi hoputtaa. Ei luontoa voi määrätä.

Kolmantena Villanen kantaa huolta ympäristön kemikalisoitumisesta ja roskaantumisesta.

– Kemikaalit rikastuvat ravintoketjussa ja päätyvät lopulta ihmisiin. Erilaisia synteettisiä kemikaaleja on noin 100 000, eikä kukaan tiedä varmuudella niiden yhteisvaikutuksia. Raskasmetallit eivät poistu eliöistä, antibiooteille on jo resistenssikantoja ja hormonit luovat omat ongelmansa. Kemikaalit kaukokulkeutuvat ilmateitse ja meriteitse sekä eliöiden mukana muun muassa Pohjoisnavalle. Tätä ei tajuta.

Roskaantumisen voi konkreettisesti nähdä, mutta ympäristön kemikalisoitumiseen tarvitaan asiantuntijoita ja ammattivälineistöä.

Panu Villanen perääkin korkeakoulutukseen satsaamista, ei siitä tinkimistä.

– Nyt jos koskaan on syytä tunnustaa faktat ja se, että emme todellakaan tiedä vielä kaikkea. Perustutkimus on tärkeää. Sieltä niitä löytöjä tulee. Uuden teknologian kehittämiseksi vaaditaan koulutusta. Mitä muuta suomalaisilla on myydä maailmalle kuin osaamista? Villanen kysyy.

Oman kortensa kekoon luontoarvojen puolesta Panu Villanen heitti perustamalla yrityksen, Prorigin Oy:n vuonna 2014.

– Luonnon vaaliminen, ihmisyyden ja osaamisen arvostaminen sekä vastuullinen edelläkävijyys ovat yrityksen arvoja.

Yrityksen toimenkuvaan kuuluvat Panu Villasen kierrätysmateriaaleista, lyijystä ja tinasta, valmistamat yksilölliset Valuvikoja-taideteokset ja hänen luomansa hopeiset korumallistot.

Yritys järjestää myös opetusta ja koulutusta tiedettä ja taidetta integroiden. Lisäksi Prorigin kustantaa kirjoja.

Biologian- ja luokanopettajana Villasella on sydäntä lähellä tutkia ja kehittää ympäristöystävällisempiä oppimis-, opetus- ja arviointimenetelmiä.

Konkreettisena esimerkkinä hän mainitsee muun muassa kopiopaperin käytön vähentämisen opetuksessa.

– On ilmastonmuutosta lisäävää, jos ensin hakataan metsää, puista tehdään paperia ja se kloorivalkaistaan, jonka jälkeen siihen läiskitään mustetta ja värejä, Villanen kuvailee ympäristöä pilaavaa prosessia.

Hän vie oppilaansa mielellään ulos luontoon oppimaan. Lisäksi Villanen on käsikirjoittanut älykännykälle vuonna 2016 mobiililuontopolun (Molupo), jonka tilaajana oli Hämeenlinnan kaupunki Kirkonkulman koululle.

– Digitalisaatioon on syytä suhtautua vakavasti, mutta sekin voi olla väline ympäristöystävällisyyteen. Haluan käyttää loppuelämäni luonnon suojelemiseen, Panu Villanen painottaa. HÄSA

Päivän lehti

22.9.2020

Fingerpori

comic