Kanta-Häme

Paperi poistuu rakennusluvista

Rakennuslupien hakeminen muuttuu sähköiseksi elokuussa. Hämeenlinnan kaupungin johtava rakennustarkastaja Timo Lehtinen kertoo, että Hämeenlinnan rakennusluvat tulevat osaksi maanlaajuista Lupapiste.fi -palvelua. Lupapisteeseen voi jättää kysymyksiä ja tiedusteluita rakennushankkeista kaikissa Suomen kunnissa.

Lupapalveluiden sähköistäminen on osa hallituksen kuntalaispalveluiden käytettävyyden parantamiseen tähtäävää päätöstä. Valtakunnallinen lupapalvelu oli edullisempi toteuttaa kuin kuntakohtainen palvelu.

– Jos jokainen kunta ratkaisisi sähköistämisvaatimukset itsekseen, jouduttaisiin samoihin ongelmiin paneutumaan monta kertaa, sanoo Lupapiste-palvelun liiketoimintajohtaja Jani Muhonen Solita Oy:stä.

Lupapalvelujen siirtäminen verkkoon piti tapahtua jo viime vuoden lopulla. Sähköistäminen on viivästynyt, koska kunnissa on käytössä erilaisia tietojärjestelmiä. Uuden lupapalvelun halutaan sopivan yhteen kaikkien tietojärjestelmien kanssa ja toimivan mutkattomasti erilaisissa sovelluksissa.

– Emme ole halunneet ryntäillä asian kanssa, vaikka aikataulut hieman venähtivätkin. Mieluummin odotamme, että palvelu saadaan kerralla toimivaksi, Lehtinen sanoo.

Hakemukset perille nopeasti

Sähköinen palvelujärjestelmä helpottaa luvanhakijoiden työtä. Palvelussa voi esittää kysymyksiä rakennusluvista ja kysymykset ohjataan automaattisesti oikealle henkilölle. Lisäksi palvelun kautta voi tarkastella rakennuspiirustuksia ja nähdä lupahakemukseen aiemmin jätetyt kommentit.

– Suomalaisista 57 prosenttia ilmaisi taannoisessa tutkimuksessa haluavansa ensisijaisesti asioida verkossa. Tulevassa palvelussa tarkastaja voi nopeasti nähdä aiempien käsittelijöiden jättämät merkinnät, jolloin paperipinojen koluaminen ja liitteiden etsiminen jää historiaan. Se on asiakkaan oikeusturvankin kannalta välttämätöntä, Lehtinen kertoo.

Sähköinen lupapalvelu on jo ollut käytössä parillakymmenellä paikkakunnalla noin vuoden. Käyttäjät ovat olleet tyytyväisiä palveluun, koska se vähentää viranomaisiin kohdistuvaa painetta.

Hämeenlinnassakin on viime vuosina ollut rakennusvalvonnassa melkoisia luparuuhkia.

– Sähköisessä lupapalvelussa ei ole aukioloaikoja eikä sen käyttö vaadi muiden töiden keskeyttämistä. Näin kuntien virkamiehille jää aikaa tehdä työtään tehokkaammin, Muhonen sanoo. (HäSa)