Kanta-Häme

Paperihuoneen taidegraafikoille kesägalleria

Kesä-Hämeenlinnan katukuva piristyy uudella taidegallerialla, Galleria Paperihuoneella.

Galleria sijaitsee Arvi Kariston katu 9:ssä, jonka isoista ikkunoista avautuu huikeat näkymät Vanajavedelle ja läheiseen satamaan.

Kyseessä on taidegraafikoiden yhdistyksen, Paperihuone ry:n kesänäyttelytila, joka on avoinna näillä näkymin elokuun 15:nteen päivään asti.

– Hämeenlinnasta on ollut tosi vaikea löytää näyttelytilaa. Meillä on paljon hyviä töitä, mutta emme ole saaneet niitä koskaan Hämeenlinnassa kunnolla esille, vaikka meillä on ollut useita näyttelyitä muilla paikkakunnilla. Päätimme sitten panna pystyyn oman gallerian, kertoo Paperihuone ry:n puheenjohtaja, taidegraafikko Petra Saraste.

Yhdistyksellä on Vanajantie 10:ssä grafiikanpaja ja työtilat. Sinne taidegraafikot siirtyivät noin vuosi sitten Poltinahon vanhalta kasarmialueelta.

– Vielä on avoinna siirrymmekö uuteen galleriaan kokonaan. Elokuussa on tehtävä lopullinen päätös.

Vanajantiellä tilaa on noin 70 neliömetriä, kun taas uusissa vuokratuissa galleriatiloissa on lääniä noin sata neliötä sekä yläkerran näyttelytiloissa että alakerran kellaritiloissa.

Gallerian vuokraamisen mahdollisti maakunnalliselta Hämeen rahastolta saatu 2 000 euron apuraha sekä kaupungin 1 500 euron tilavuokratuki.

Galleria Paperihuoneen kesänäyttelyssä on mukana kymmenen Paperihuone ry:n kaikkiaan 14 jäsenestä ja 3 kunniajäsenestä.

– Se, että työskentelemme yhdessä, on meidän kantava voima. Ei kukaan meistä pysty yksin vuokraamaan näyttelytiloja, Petra Saraste sanoo.

Paperihuoneen taiteilijoiden mukaan uusi galleria on enemmän kuin tervetullut kaupunkiin.

– Se tulee kovaan tarpeeseen. Ei Hämeenlinnassa ole muita gallerioita kuin Kone. Kyllä tänne vieläkin enemmän mahtuisi, sanoo Kukka Pitkänen.

Galleria Paperihuoneen tavoitteena on myös tehdä näyttelyiden kautta hämeenlinnalaista taidegrafiikkaa – ja ylipäätään taidegrafiikkaa – tunnetuksi.

– Grafiikka on monille vieras laji. Se mielletään mustavalkoiseksi ja vanhantyyliseksi, vaikka se voi olla myös värikästä ja modernia, toteaa Marjaleena Etula.

Eri tekniikoista kesänäyttelyssä voi tutustua ainakin litografiaan, puupiirroksiin, etsauksiin, akvatintaan, monotypiaan, kuivaneulaan ja fotoetsauksiin.

Kesänäyttelyssä on taidegrafiikan lisäksi esillä töitä helsinkiläiseltä valokuvaajalta Esa Kivivuorelta sekä hämeenlinnalaisen Riikka Rajapuron maalauksia.

Galleriassa on myynnissä paitsi seinillä olevat teokset, myös grafiikanvedoksia ja kortteja.

Takahuoneessa on esillä kotimaisen Muru-merkin luomupuuvillasta valmistettuja lastenvaatteita, joiden kuosien suunnittelusta vastaa Anna Etula, Marjaleena Etulan tytär.

Hämeenlinnassa myyntipiste on ensimmäinen. Murulla on myös nettikauppa.

– Laajennamme aikuisten mallistoon, mutta täällä on tarjolla vain leggingsejä. Myöhemmin mallistoon tulee pusero, Anna Etula kertoo puolivuotias Miska-poika sylissään. HÄSA

Käy tutustumassaGalleria Paperihuone Arvi Kariston katu 9. Avoinna ti–pe klo 12–18, la klo 11–15 elokuun 15:nteen päivään asti.

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic