Kanta-Häme

Paperikortti löytää sinilevämyrkyt

Kertakäyttöinen sinilevätesti tulee kuluttajien saataville mahdollisesti loppukesästä. Testillä jokainen voi itse tarkistaa uima- tai mökkirantansa veden sinilevämyrkkyjen varalta.

Tuotteen nimeksi tuli Blue Green Test, ja sen tuo markkinoille salolainen Salofa oy. Tarkoitus on saada tuote verkko- ja päivittäistavarakauppoihin elokuuhun mennessä.

– Pyrimme levittämään tuotetta mahdollisimman montaa eri kanavaa pitkin, jotta sitä olisi aina saatavilla ja kynnys ostaa olisi matala kaikille. Testi tulisi maksamaan noin 5–10 euroa, Salofa oy:n toimitusjohtaja Juhani Vänskä kertoo.

Biohajoava paperipohjainen testi tunnistaa yleisimmät sinilevämyrkyt, kuten mikrokystiinin ja nodulariinin. Kaikki sinileväesiintymät eivät ole myrkyllisiä, mutta totuus selviää vain testillä.

Sinilevätesti on kehitetty Turun yliopiston ja Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen (VTT) yhteistyönä viime vuonna. Erilaisia pikatestejä, kuten huumetestejä, markkinoiva Salofa oy otti vastuun tuotteen kaupallistamisesta.

Vänskän mukaan sinilevätesti on hyvin helppokäyttöinen ja antaa luotettavat tulokset. Jos vedessä on viranomaisten määrittelemä haitallinen määrä sinilevämyrkkyjä, testi ilmoittaa siitä.

Testin tekeminen vie noin 15 minuuttia. Kolmiosaiseen testiin kuuluvat näytteenottoputkilo, pipetti ja näytekasetti.

Putkiloon otetaan vesinäyte rannasta ja sen annetaan lämmetä viisi minuuttia. Näin levät hajoavat ja mahdolliset myrkyt vapautuvat veteen. Tämän jälkeen vesinäytettä laitetaan testikortin päälle pipetillä.

Hetken kuluttua testiin tulee yksi tai kaksi viivaa. Jälkimmäinen tarkoittaa, että vedessä on sinileväbakteerien myrkkyä, jolloin siinä ei kannata uida eikä sitä sovi käyttää saunavetenä. HÄSA

Mainos