Kanta-Häme

Paperiresepti jää käyttöön vain häiriötapauksissa

Potilas ei enää ensi vuoden alusta lähtien saa lääkemääräystään paperireseptinä, vaikka sitä pyytäisikin. Usein teknisistä ongelmista kärsineestä sähköisestä reseptistä tulee pakollinen vuoden vaihduttua. Sen sijaan lääkäri kirjoittaa paperireseptin, jos sähköinen määräys ei onnistu vaikkapa teknisen häiriön vuoksi.

Häiriöitä on riittänyt. Ongelmia ovat aiheuttaneet yhteyk­sien hitauden lisäksi myös käyttökatkokset tai yhteyshäiriöt joko terveydenhuollossa, apteekeissa, reseptikeskuksessa, potilastiedon arkistossa tai niiden välillä. Niitä ilmenee ajoittain ja alueellisesti, mutta myös valtakunnallisesti.

Järjestelmien nykiminen tuntuu, sillä apteekeista toimitetaan päivässä noin 200 000 lääkemääräystä.

Kela on juuri siirtänyt Reseptikeskuksen tietojärjestelmän uuteen käyttöympäristöön. Käyttöönotetuilla uusilla teknisillä ympäristöillä valmistaudutaan laajenevien Kanta-palvelujen tarpeisiin ja lisätään palveluvarmuutta.

– Järjestelmän pitäisi nyt olla ensi vuoden vaatimusten tasolla. Tämän viikon ajan seuraamme järjestelmän toimintaa aktiivisesti, jotta havaitsemme mahdolliset häiriöt ja ongelmat, toteaa Pirjo Ikävalko Kanta-palveluiden viestinnästä.

Uudistus parantaa Reseptikeskuksen toimintavarmuutta, mutta täysin häiriöttömäksi se ei sitä tee. Sähköiset järjestelmät ovat alttiita häiriöille.

Kelan tietojen mukaan sähköiseen reseptiin on siirrytty jo lähes täysin.

Sähköinen resepti otettiin käyttöön vuonna 2010 Turussa, ja käyttö laajentui vähitellen valtakunnalliseksi.

Lääkärikunta on harjaantunut sähköisten reseptien kirjoittamiseen.

– Muutos ei ole suuri, kunhan vain järjestelmät toimivat. Ongelmia aiheuttavat myös terveydenhuollossa käytössä olevat potilastietojärjestelmät, jotka eivät ole laadultaan aina parasta A-luokkaa, Lääkäriliiton terveyspoliittinen asiantuntija Lauri Vuorenkoski huomauttaa.

Vuorenkoski sanoo, että potilaan kannattaa pitää mukana joko ajantasaista tulostetta yksittäisestä lääkemääräyksestä tai reseptilääkkeiden luettelosta.

– Se auttaa apteekissa, jos siellä asioidessa on häiriöitä.

Vuorenkoski pitää sähköistä järjestelmää hyvänä uudistuksena lääkärin näkökulmasta.

– Lääkärit pääsevät katsomaan potilaalle aiemmin määrätyt lääkkeet, ja reseptien väärentäminen on entistä vaikeampaa.

Myös lääkemääräysten voimassaoloaika pitenee.

– Se vapauttaa työaikaa resep­tien uusimisesta muuhun työhön.

Apteekin asiakkaiden mielestä sähköisessä reseptissä on enemmän etuja kuin ongelmia. Tiedot käyvät ilmi Itä-Suomen yliopiston kyselytutkimuksen tuoreista tuloksista. Sähköisen reseptin käyttöön liittyviä etuja kirjasi vastauksiinsa 86 prosenttia ja ongelmia 23 prosenttia vastanneista.

Lähes puolet etuja kirjanneista koki, että sähköinen resepti on helpottanut apteekkiasiointia, koska lääkkeet voi hakea Kela-kortilla tai henkilöllisyystodistuksella milloin vain ja mistä tahansa apteekista. Reseptejä ei tarvinnut erikseen varata mukaansa.

Etuna pidettiin reseptien säilyttämisen vaivattomuutta, koska ne ovat tallessa keskitetyssä tietokannassa.

Hankalinta oli omien reseptitietojen seuranta, joka onnistuu vain Omakannassa tai apteekissa. Myös eri järjestelmien käyttökatkokset aiheuttivat vastanneille harmia. Tutkimuksen mukaan apteekeissa ja terveydenhuollossa pitäisi erityisesti huomioida ne asiakkaat, jotka tarvitsevat apua reseptitietojensa seuraamiseen esimerkiksi tietokonetaitojen tai laitteiden puutteen vuoksi.

Vuodenvaihteen muutoksilla tavoitellaan säästöjä. Vuonna 2015 Kela korvasi reseptilääkkeitä lähes 1,4 miljardin euron arvosta. Uudet ja kalliimmat lääkkeet kasvattavat korvausmenoja.

Hallitusohjelmassa on päätetty, että lääkekorvausmenoja leikataan 150 miljoonalla eurolla vuodesta 2017 lukien. Osa säästöistä toteutettiin jo vuonna 2016 niin, että vuodelle 2017 jäi 134 miljoonan euron säästötavoitteet.

Keskeisiä uusia säästökeinoja ovat lääkeyritysten välisen hintakilpailun lisääminen, lääkejätteen vähentäminen, järkevän lääkehoidon edistäminen sekä muiden diabeteslääkkeiden kuin insuliinin siirtäminen alempaan erityiskorvausluokkaan.

Päivän lehti

23.9.2020

Fingerpori

comic