Kanta-Häme

Paperiresepti siirtyy hiljalleen historiaan

Joustavaa ja turvallista.

Näin tiivistää avosairaanhoidon ylilääkäri Virpi Kröger sähköisen reseptin edut vanhaan paperireseptiin verrattuna.

Toukokuun alusta Hämeenlinnan kaikki terveysasemat siirtyvät käyttämään sähköisiä reseptejä. Jonkin aikaa mennään kahdenlaisilla lääkemääräyksillä, kun vastaanotoilla kirjoitettavat uudet reseptit tehdään sähköisesti ja asiakkaat tuovat vanhoja paperireseptejä uusittavaksi.

– Elämä helpottuu, kun paperiresepteistä päästään eroon, Kröger uskoo.

Sähköisiin resepteihin piti siirtyä jo vuosi sitten, mutta aikataulua venytettiin vuodella, koska ohjelmassa oli niin paljon ongelmia.

– Se oli potilasturvallisuuden näkökulmasta hyvä päätös. Nyt saatiin käyttöön valmiimpi ohjelma, Kröger kiittelee.

Uusimisreissulle lääkelista mukaan

Vastaanotolla uusi resepti kirjoitetaan sähköisesti. Potilas saa mukaansa potilasohjeen, johon on merkitty lääkkeen nimi sekä annosteluohje. Lääkkeen voi noutaa mistä tahansa apteekista Kela-kortilla tai potilasohjeen avulla.

Vanhat paperiset reseptit muutetaan sähköisiksi uusimisen yhteydessä.

– Toive on, että ihmiset toisivat kaikki reseptit samalla kertaa uusittavaksi. Missään nimessä nyt ei tarvitse lähteä reseptejä uusimaan, vaan vasta sitten, kun on tarvetta. Uusiminen kannattaa tehdä kuitenkin ajoissa ennen kuin lääke loppuu, Kröger sanoo.

Henkilökunnan näkökulmasta uusiminen ei tarkoita pelkästään sitä, että lääkäri kirjoittaa nimensä alle. Uusimisen yhteydessä käydään potilaan koko lääkelista läpi, jotta voidaan varmistua, ettei epätoivottuja lääkkeiden yhteisvaikutuksia tule.

– Me toivomme asiakkaiden tekevän lääkelistan käyttämistään lääkkeistä ja tuovan listan mukanaan, kun tulevat uusimaan reseptejä. Tällä tavoin voimme tarkistaa, että tiedot ovat oikein, Kröger sanoo.

Reseptilaatikoista luovuttiin

Aikaisemmin uusittavat reseptit on voinut käydä pudottamassa terveysasemilla oleviin postilaatikoihin. Nyt laatikot on kuitenkin poistettu, koska asiakkaiden toivotaan hoitavan uusimiset tiskillä.

Kun reseptin on jättänyt uusittavaksi, saa lääkkeen käydä noutamassa kahdeksan päivän kuluttua mistä tahansa apteekista Kela-korttia vastaan.

Reseptiasioiden hoitaminen onnistuu jatkossakin toisen ihmisen puolesta. Tätä varten täytyy kuitenkin täyttää ja allekirjoittaa suostumuskaavake. Kaavakkeita saa terveysasemilta, netistä niitä ei saa.

Pääsääntö on, että reseptit uusitaan siellä, missä ne on alkujaan tehtykin. Terveysasemien henkilökunnalla on pääsy keskussairaalan tietoihin, joten sairaalassa kirjoitettuja reseptejä voidaan uusia terveysasemilla. Yksityisillä lääkäriasemilla kirjoitettuja lääkemääräyksiä julkinen terveydenhuolto ei uusi potilasturvallisuuden takia.

Krögerin mukaan terveysasemien henkilökunta ei voi ottaa hoitovastuuta yksityisten asemien potilaista, koska heidän ei ole mahdollista tarkistaa, mitä muita lääkkeitä potilaalle on määrätty.

Julkisen terveydenhuollon täytyi liittyä sähköiseen reseptiin huhtikuun alkuun mennessä. Sähköisen reseptin on saanut jo 1,8 miljoonaa suomalaista. (HäSa)

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic