Kanta-Häme

Pappilanniemessä valtakunnan kalleinta lämpöä

 

Taloyhtiöiden lämpölasku paisui 75 % kahdessa vuodessa.
 
 
Pappilanniemen noin 35 kotitalouden kaukolämmön hinta on kivunnut Suomen toiseksi kalleimmaksi. Taustalla on kunnan organisoimat alueet lämmityksen uudelleen järjestelyt. Alueen asunto-osakeyhtiöiden maksamat laskut osoittavat, että kahden viimeisen vuoden hinnankorotukset ovat yhden kerrostaloyhtiön osalta liki 75 prosenttia, toisen talon osalta yli 65 prosenttia.
 
Puuhakkeeseen perustuvaan lämmitysmuotoon siirtymisen jälkeen lämmityskulut ovat kasvaneet keskimäärin yli 70 prosenttia. Pelkästään viimeisen vuoden aikana lämmityslasku on noussut yhdessä taloista 47,5 prosenttia.
 
– Ei uskoisi, että puhutaan edullisesta kotimaisesta puuhakelämmityksestä, Pappilannimen kerrostalojen ja muutamien paritalojen lämmönjakelusta vastaavan Pappilan Lämpö Oy:n hallituksen puheenjohtaja Jari Haapa-aho tuhahtaa.
 
– Ja kaikki tämä sen vuoksi, että kunta teki salassa sopimuksen yksityisen yhtiön kanssa kertomatta siitä alueella toimivalle, voittoa tavoittelemattomalle yritykselle, Pappilan Lämpö Oy:lle, rakennusalan ammattilaisena kehitystä ihmetyksellä seurannut Haapa-aho puistelee päätään. Tiedon puutteesta tai unohduksesta ei voinut olla kysymys, koska kunta oli itse aikoinaan osakkaana perustamassa Pappilan Lämpöä.
 
142 euroa megawattitunnilta
Kaikkein kalleinta kaukolämpöä koko valtakunnassa myi viime vuoden heinäkuun alun tilanteen mukaan Porin Energia Oy Kristiinankaupungissa. Megawattitunnin hinta oli 159,17 euroa. Pappilanniemen alueella maksetaan pahimmillaan 142,71 euroa megawattitunnilta, kun kulutus mitataan kiinteistöissä olevilla mittareilla. Energiateollisuus Oy:n tilastojen mukaan koko valtakunnan keskihinta on 76,52 euroa/Mwh.
 
– Maksamme lämmöstä kaksinkertaisen hinnan keskivertokuluttajaan verrattuna. Samaan aikaa Hattulan kunnan edustajat ilmoittavat, että heille on ihan sama millä talonne lämmitätte. Kunta kuitenkin vei omilla ratkaisuillaan meidät tähän tilanteeseen, Haapa-aho pohtii turhautuneena asioiden saamaa käännettä.
 
Alueen asukkailta yksikään kunnallispoliitikko ei saa päänsilitystä.
 
Maalämpöä tai öljylämmityskontit
Pappilan Lämpö ei saa enää kesäkuun lopun jälkeen lämpöä nykyisellä tavalla. Käytännössä se tarkoittaa Haapa-ahon mukaan sitä, että alueen taloihin hankitaan joko maalämpö tai öljylämmitys.
 
– Joka tapauksessa on halvempaa järjestää vaikka öljykäyttöiset lämmityskontit jokaiselle talolle kuin maksaa nykyistä hintaa. Kotitalouksille tämä merkitsee valtavaa lisäinvestointia, vaikka meillä on valmis lämmönjakeluverkosto.
 
Alueen taloyhtiöt eivät ole tehneet vielä päätöksiä lämmityksen järjestämisestä, mutta parhaimpana vaihtoehtona nähdään maalämpöjärjestelmän rakentaminen Vanajaveden pohjaan.
 
– Senkin kunta voi torpata niin halutessaan. Sen jälkeen vaihtoehdoksi jää enää reikien poraaminen peruskallioon maalämpöä varten. Se on ainakin sata tuhatta euroa kalliimpi investointi kuin vesilämmön hyödyntäminen, Haapa-aho selvittää vaihtoehtoja.
 
– Vesienergiaan pohjautuva lämmitysratkaisu on arviolta 250 000 euron suuruinen investointi. Öljylämmitys on toki paljon edullisempi vaihtoehto, mutta aika ikävä sellainen.
 
Asukkaiden kannalta tilanne on hyytävä, sillä korvaava lämmitysvaihtoehto on joka tapauksessa saatava ennen ensi syksyn pakkasia.
 
– Jos maalämpö toteutuu, joudumme maksamaan kuusi tai seitsemän vuotta korkeita investointikustannuksia, mutta sen jälkeen saamme tosi halpaa lämpöenergiaa. Tässä vaiheessa tuo tieto ei asukkaita lämmitä, koska osalle kustannukset voivat nousta jo yli kipurajan, Haapa-aho selvittää alueen asukkaiden tuntoja.
 
Kuntaan pettyneitä
Lämmityskustannusten äkillinen ja merkittävä nousu harmittaa asukkaita erityisesti sen vuoksi, että kaikki lähti liikkeelle kunnan ratkaisujen seurauksena. Kunta omistaa Pappilanniemessä entisen sairaalarakennuksen, johon siirretään piakkoin merkittävä osa kunnanviraston toiminnoista. Kunta hankkii kiinteistön lämmön Hattulan Biolämpö Oy:ltä.
 
Hattulan kunta teki lämpösopimuksen Hattulan Biolämpö Oy:n kanssa kunnanhallituksen valtuutuksella jo ennen kuin se oli yleisessä tiedossa tai edes kunnanvaltuuston käsittelyssä. Biolämpö Oy rekisteröitiin yritysrekisteriin vain vuorokautta ennen sopimuksen allekirjoitusta.
 
Pappilan Lämpö Oy osti aikaisemmin lämmitysenergian ensin kuntayhtymältä ja sittemmin kunnalta omakustannushintaan. Tuo muutos jo nosti lämmön hintaa arvonlisäveron verran, tuolloin 22%. Kunnan ja Biolämmön keskinäisen sopimuksen jälkeen Pappilan Lämmölle tarjottiin uutta sopimusta, jossa ei ollut neuvottelumahdollisuutta. Lämpösopimus on irtisanottu kunnan puolelta kesäkuun lopusta alkaen.
 
Oikeusprosessi käynnissä
Kunnan asukkaista yksityishenkilöinä Jari Haapa-aho ja Arvi Laine tekivät kunnan ratkaisusta valituksen, jota käsitellään parhaillaan KHO:ssa. Hallinto-oikeudessa valitus ei mennyt läpi.
 
– Huonostihan meille tässäkin asiassa käynee. Valitettavinta on se, että edes kuntapäättäjät eivät tunnu tietävän miten tähän tilanteeseen päädyttiin. Ainoa toivomme on, että nykyinen tarkastuslautakunta perkaa tehtyjen päätösten taustat.
 
Lämpöratkaisu aiheutti aikanaan kunnanvaltuustossa paljon keskustelua ja äänestyspäätöksen, mutta siinä vaiheessa sopimus oli jo solmittu.