Kanta-Häme Tammela

Vapaana lentävä papukaija kummastuttaa Lounais-Hämeessä – Myös omistaja on kadoksissa

Ruusukaijasia saattaa olla kaksikin. Lemmikkilintujen lisäksi kateissa on omistaja.
uusukaijanen on puna-vihreä papukaija. Kuva katoamisilmoituksesta on peräisin Helpparrotin Facebook-sivuilta.

Tammelassa on tehty tällä viikolla papukaijahavaintoja.

Silminnäkijöiden mukaan puna-vihreä lintu on lennellyt tiistaina Pihatiellä ja keskiviikkona Syrjäharjuntiellä.

– Yhden havainnon mukaan Kaakontien ja Forssantien risteyksessä olisi näkynyt kaksi ruusukaijasta. Nyt ei olla ihan varmoja, onko lintuja yksi vai kaksi, Helpparrotin perustaja Jonna Tahvanainen kertoo.

Lintujen omistajastakaan ei ole tietoa. Todennäköistä kuitenkin on, että lintujen koti sijaitsee Tammelan seudulla, sillä lemmikkilinnut eivät ole tottuneet lentämään kovin pitkiä matkoja.

Tahvanaisen mukaan karanneet linnut pysyttelevät yleensä muutaman kilometrin säteellä kotoa tai jopa samassa korttelissa.

– Se riippuu tietysti siitäkin, kuinka kesy lintu on, sen iästä ja onko se lentänyt vapaasti asunnossa vai ollut häkkilintu.

Helteet ottavat koville

Helteet ovat lemmikkilinnulle riski, sillä lintu ei välttämättä uskalla laskeutua alas puusta juomaan.

– Jos yökosteutta olisi, lehdistä lintu saisi nestettä.

Lemmikkilinnuille ovat vaaraksi myös petolinnut, ja lokit ja varikset saattavat kiusata niitä.

Ruusukaijasesta havainnon tekeviä Tahvanainen kannustaa ottamaan linnusta kuvan, pitämään lintuun näköyhteyden ja soittamaan Helpparrotin päivystysnumeroon sekä tekemään ilmoituksen löytöeläinkotiin.

– Jos lintu lentää sisälle esimerkiksi parvekkeelle, se täytyy pitää turvassa ja erossa muista lemmikeistä, kunnes apua saadaan paikalle.

Tapaukset eivät ole harvinaisia

Helpparrot tarjoaa vapaaehtoisapua kadonneiden papukaijojen etsintöihin ja tarvittaessa toimittaa lintuja löytöeläinkoteihin. Tapaukset eivät ole harvinaisia, sillä esimerkiksi perjantaina tuli kuusi ilmoitusta kadonneista linnuista.

Suurin osa karkureissuista on vahinkoja, mutta osa omistajista hylkää lemmikkilinnun tahallaan. Tahvanainen toivoo, että Tammelan ruusukaijasten omistaja löytyisi, sillä omistajan on usein helpointa tehdä lintujen kiinniotto.

Jos linnut saadaan kiinni, eikä niille ole löytynyt omistajaa, ne toimitetaan löytöeläinkotiin ja sieltä tarvittaessa uusiin koteihin.

Muistatko tämän: Picasso-papukaija hukassa Oitissa – Voi ilmestyä lintulaudalle tai istua puussa neljässä metrissä (HäSa 31.1.2020)

Päivän lehti

2.7.2020