Kanta-Häme

Parakit saapuivat Tuomelaan

Tuomelan koulun kentällä on käynyt viime päivinä kuhina. Ensimmäiset viipaleet tulevasta väliaikaiskoulusta saapuivat paikalle perjantaina, ja maanantai-iltana koossa oli lähes koko ensimmäinen rivitalo. Loput viipaleet kuljetetaan paikalle lähiviikkoina.

– Siihen tähdätään, että valmista olisi viikon kahdeksan lopulla, jotta oppilaat pääsisivät uusiin tiloihinsa heti talviloman jälkeen, kertoo rakennuttajapäällikkö Risto Saari Linnan Tilapalveluista.

Parakkien saapumisen ja yhteen liittämisen jälkeen tilapäiskoulussa tehdään sisätöitä.

– Ne ovat sisältä lähes valmiita, mutta joitain sähkökytkentöjä, viemäri- ja vesiliittymiä joudumme tietysti tekemään. Irtokalusteet kuten tuolit ja pulpetit tuodaan vanhoista tiloista, Saari toteaa.

Liikuntasali… etsinnässä

Kaikkiaan Tuomelan koulun urheilukentälle tulee kolme rivitalotyyppistä rakennusta, joissa on yhteensä 1150 neliötä.

Luokat ovat kooltaan 40–60 neliön suuruisia. Yhdestä sisäänkäynnistä aukeaa pääsy kahteen tai kolmeen luokkaan sekä wc- ja teknisiin tiloihin.

– Voi olla, että ensi syksynä joudutaan tilaamaan vielä yksi rivi lisää, kun Tuomelan vanhaa koulurakennusta pyritään saamaan remontin alle, Saari pohtii.

Tällä hetkellä Tuomelan koulusta ovat käytössä ainoastaan käsityöluokat. Keväällä käytetään myös liikuntasalia sekä ruokalaa. Sen sijaan koko toinen siipi on käyttökiellossa.

Kun remontti ensi vuoden puolella toden teolla alkaa, täytyy ruokailu järjestää toisella tavalla ja etsiä korvaava paikka sisäliikuntatunneille. Käsityöluokat muuttavat Hätilän vanhaan kaupparakennukseen, jossa tällä hetkellä toimii muutama normaali koululuokka.

Parakissa menee… pari vuotta

Saaren mukaan viipalekoulun pystytyksellä koulun kentälle ei ole vaikutuksia koulunkäyntiin tai alueen harrastustoimintaan.

– Kenttä on vähän pienempi, mutta siinä on edelleen jääkaukalo. Koulun pihalla on edelleen tilaa pysäköintiin. Eli ei sillä hirveitä vaikutuksia ole, Saari arvioi.

Viipalekoulu tulee sijaitsemaan urheilukentän Hätilän koulun puoleisessa päädyssä.

Koulua käydään parakissa pari vuotta.

– Tämä vuosi suunnitellaan remonttia ja seuraavat puolitoista vuotta tehdään, joten pari vuotta siinä kaikkiaan menee. Paluu vanhalle koululle olisi mahdollisesti syksyllä 2015, Saari toteaa.

Hajasijoitus loppuu pian

Tuomelan koululaiset lähtivät evakkoon vuosi sitten helmikuussa asbestihavainnon vuoksi.

Aluksi he kävivät koulua meijerioppilaitoksella ja Wetterhoffin talossa. Syksyllä meijerioppilaitoksen korvasi Turuntien alkupäässä sijaitseva vanha kirjastotalo. Lisäksi osa luokista on sijoitettuna HYK:n taloon.

Viipalekouluun muuttavat tällä hetkellä keskustassa koulua käyvät Tuomelan oppilaat. (HäSa)

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic