Kanta-Häme

Parasta oli Niko ja popparit

Vastaus on kovin yksimielinen.

– Tosi hyvä!

Vielä hetki sitten Miemalan koulun oppilaiden 3D-lasien linsseillä on vilistänyt ainakin pisamainen pikkuporo, lumihiutaleita sekä laulava kotkakvartetti.

Parasta raadin mielestä elokuvassa olivat ainakin reipas pikkuporo Niko, Topias-vaari, sekä tietenkin tarjotut popcornit.

Kahdesta tulee neljä

Suomalainen tietokoneanimaatio Niko 2 – lentäjäveljekset on jatko-osa Jussi-palkinnonkin ansainneelle, vuonna 2008 ilmestyneelle Niko – lentäjän pojalle.

Elokuvan käsikirjoittajan ja tuottajan Hannu Tuomaisen mukaan uusin elokuva on pikemminkin vain toinen Niko-elokuva, jossa pohditaan uusperheen problematiikkaa.

– Vuonna 2008 Niko oivalsi, ettei isän välttämättä tarvitse asua samassa paikassa rakastaakseen häntä. Toinen elokuva sai alkunsa kun mietin, mitä lapselle tapahtuu, kun eteiseen ilmestyvätkin uudet kengät ja äiti esittelee uuden isäehdokkaan lisäksi myös uuden pikkuveljen, Tuomainen kertoo.

Elokuvassa Niko kasvaa kantapään kautta irti minäkeskeisyydestä ja oppii ottamaan vastuuta itsensä lisäksi myös pikkuveli Jonnista.

– Välillä jännitetään, välillä nauretaan. Yritämme kovasti keksiä niitä keinoja, millä katsojat pysyisivät penkissä koko elokuvan ajan.

Kansainvälistä levitystä varten elokuvaan haluttiin valita suomalaisia eläimiä poroista ja susista kotkiin ja liito-oraviin.

Vaikka elokuva onkin suomalaista tuotantoa, on sen 7,3 miljoonan euron kustannukset jaettu neljän maan kesken.

Suomalaisten animaattoreiden lisäksi mukana on ollut piirtäjiä myös Saksasta, Tanskasta ja Irlannista.

Eurooppalainen yhteistyö on tekijöiden mukaan ollut hyvin antoisaa, mutta tiettyjä kulttuurisia eroja on ollut havaittavissa. Esimerkiksi tanskalaiset animaattorit ja ohjaaja kaipasivat kerrontaan ja elokuvan rytmiin enemmän vauhtia.

– Suomalainen luottaa siihen, ettei ihan koko ajan tarvitse höseltää. Edes pieneksi hetkeksi riittää välillä myös kaunis maisema ja lumisade, Tuomainen sanoo.

Vitsikkyys on taitolaji

Käsikirjoittaja kertoo, että hauskat kohtaukset eivät aina synny itsestään.

– Draama syntyy helposti, seikkailua joutuu jo vähän miettimään, mutta komedian tekeminen on kaikkein tuskallisinta, Tuomainen huokaa.

Ohjaaja Kari Juusonen kertoo, että vitsikkyyttä testataan säännöllisesti koekatseluissa.

– Kun samoja hauskuutuksia katsotaan puolentoista vuoden ajan säännöllisesti, eiväthän ne ketään jaksa kerrasta toiseen naurattaa. Usein täytyykin luottaa ensireaktioon ja merkitä saman tien käsikirjoitukseen kyseisen vitsin kohdalle, että tämä on ok, Juusonen virnistää.

Vaikka tarkoitus on epäilemättä murtaa vallitsevia käsityksiä esimerkiksi ydinperheestä, mahtuu mukaan myös useita kliseitä. Esimerkiksi kaikki elokuvan hauskat ja sankarit ovat järjestäen poikia tai miehiä.

Ennakkonäytöksistä saatu palaute on ollut rohkaisevaa.

Tuomaisen mukaan aika näyttää, saadaanko Nikon edesottamuksia seurata myös kolmannen elokuvan verran.

– Pikkupojan elämään liittyvät aiheet eivät maailmasta lopu. Katsotaan nyt kuitenkin, mitä yleisö sanoo. (HäSa)

Niko 2 – lentäjäveljekset -elokuvan ensi-ilta Bio Rexissä 12. lokakuuta.

Päivän lehti

1.11.2020

Fingerpori

comic