Kanta-Häme

Pari pulmaristeystä katetyömaalla

Jalankulkijaa ihan jännittää, kun henkilöauto hurauttaa Turuntien sillalta vauhdikkaasti Eureninkadun yli. Liikennesääntöjen mukaan autoilijan olisi pitänyt varoa Eureninkadulta tulevaa liikennettä.

Tuurilla ajopelit ehtivät pois toistensa alta. Samanlaisia läheltä piti -tilanteita sattuu samassa risteyksessä tämän tästä. Riittää kun seisoo sillalla kymmenisen minuuttia, niin saa nähdä ainakin neljän autoilijan ampaisevan uhkarohkeasti kolmion takaa.

YIT Rakennuksen projektipäällikön Timo Parikan laskujen mukaan kolareita olisi kuitenkin tapahtunut vain kaksi.

– Monet ajavat vanhojen rutiinien mukaan eivätkä seuraa kunnolla liikennettä ja muuttuneita ajo-oikeuksia, Parikka huokaa.

Risteyksessä on myös liikennevalot, mutta tyhjänpanttina. Valot eivät ole vilkkuneet kuukausiin. Miksi liikennevalot eivät pala, Hämeenlinnan kaupungin projektipäällikkö Markku Ahonen?

– Siinä on ohjelmointivika. Emme ole saaneet valoja vielä toimimaan. En tiedä milloin liikennevalot voidaan ottaa käyttöön, Ahonen vastaa.

Eikö risteykseen voisi pystyttää kolmion sijasta helpommin huomattavan Stop-merkin?

– Sitä ei ole pohdittu.

Eureninkadun loppupäässä kaksi kaistaa

Toinen solmukohta syntyy saman risteyksen toisella puolella. Turuntieltä keskustan suuntaan ajavat autot tulevat kolmion takaa, ja ovat siksi velvollisia väistämään sillalta tulevaa liikennettä.

Moni ei kuitenkaan hoksaa, että Eureninkatu jatkuu risteyksen jälkeen kaksikaistaisena Lahdensivuntien risteykseen asti.

Nyt väistämisvelvollisuuden yllättämät autoilijat saattavat lyödä jarrun varomattomasti pohjaan, kun he eivät huomaa, että omaa kaistaa pitkin pääsisi jatkamaan jouhevasti.

Tosin lumivallit ovat kaventaneet Eureninkadun kaistoja melkoisesti. Eilen poliisiautokin näkyi ajavan kahden kaistan keskellä.

– Kyllä siinä on kaksi kaistaa, mutta aurausvallit saavat sen näyttämään kapealta, projektipäällikkö Markku Ahonen sanoo.

Ainakin ulkopaikkakuntalaisia voi tässä risteyksessä hämätä myös valkoinen pahvikyltti. Se osoittaa vasemmalle keskustaan ja Kaivokadulle. Ilmeisesti jalankulkijoille tarkoitettu opaste hämmentää entuudestaan vaikeaselkoista risteystä.

Tällä viikolla alennettuja nopeuksia

Moottoritiellä tehdään tällä viikolla liikenteenhallintajärjestelmän testauksia. Sen vuoksi vain yksi ajokaista on käytössä Hämeenlinnan keskustaan nousevan rampin kohdalta aina Lukiokadulta moottoritielle laskevan rampin kohdalle saakka.

Yhtä ajokaistaa ajetaan kumpaankin suuntaan maanantaista perjantaihin. Alueella on lisäksi alennettu nopeusrajoitus.

Tarvittaessa nopeusrajoituksia saatetaan väliaikaisesti alentaa myös välillä Tiiriö–Kymppitien liittymä. Viikonloppuna molemmat kaistat ovat taas käytössä. (HäSa)

Päivän lehti

4.4.2020