Kanta-Häme

Parin miljoonan yllätys

Jätevedenpuhdistamon saneerauksen kustannukset ovat kipuamassa Riihimäellä pari miljoonaa euroa odotettua kalliimmiksi.

– Tarjouskilvassa rakennus- eli pääurakan hinta ylitti odotukset. En kuitenkaan pidä järkevänä järjestää uutta kierrosta. Se vaatisi merkittäviä muutoksia suunnitelmiin, sanoo Riihimäen veden toimitusjohtaja Jarmo Rämö.

Laitoksen kunnostustyöt alkavat ensi vuonna ja niiden pitäisi valmistua vuoden 2014 loppuun mennessä. Alustava kustannusarvio on ollut 17,5 miljoonaa euroa, joka nyt on nousemassa parilla miljoonalla.

Vesihuoltoliikelaitoksella on rakentamiseen runsaat 4 miljoonaa euroa ylijäämää, jonka lisäksi tarvitaan kahden vuoden aikana 13-15 miljoonan euron verran lainaa.

Hausjärvi ja Loppi rahoittavat yhteensä viidenneksen kokonaiskustannuksista.

Remontti tietää lisähintaa vesimaksuihin. Riihimäki tavoittelee tilannetta, jossa vesilaskusta 80 prosenttia koostuu kulutuksesta ja 20 prosenttia perusmaksuista. Nyt perusmaksun osuus on 15 prosenttia.

Ohijuoksutuksista ei päästä eroon

Saneeraus lisää Jarmo Rämön mukaan jätevedenpuhdistamon kapasiteettia 50 prosentilla. Laitoksen kyky vastaanottaa jätevesiä paranee erityisesti, kun biologisen puhdistusprosessin lisäksi otetaan käyttöön jatkuvatoiminen hiekkasuodatuskenttä.

Biologisen prosessin ja hiekkasuodatuksen avulla jätevesistä pystytään erottamaan entistä paremmin fosfori ja typpi.

Riihimäen jätevedenpuhdistamon ongelmana ovat olleet jätevesien puhdistamon prosessien ohijuoksutukset rankkasateilla.

Ohijuoksutukset vähenevät, mutta niistä ei päästä kokonaan eroon. Viemäriverkosto ei pysty vastaanottamaan kovien rankkasateiden aikaan kaikkea vettä, jolloin osa valuu verkoston ohi jokeen.

Riihimäen vesilaitos rakentaa jatkuvasti viemäriverkostoaan, jolloin sekaviemäriä korvataan toisistaan erillisillä sadevesi- ja jätevesiviemäreillä. Sadevedet saadaan pois kuormittamasta jätevesien puhdistusprosessia. (HäSa)

Päivän lehti

8.4.2020